Sanandaji crowdfundar ny rapport om talangutvandring och företagarflykt

  • Söndag 16 Dec 2018 2018-12-16
E-post 2973

SVERIGE Höga skatter, pessimistisk framtidstro och osäkert politiskt läge. Skälen kan vara många för att snegla på andra länder att bo i. Nu crowdfundar nationalekonomen Tino Sanandaji en rapport som ska gå på djupet med fenomenet.

Företagare, innovatörer och investerare kan vara på väg att lämna Sverige, varnar Sanandaji och drar paralleller till hur det såg ut på 70- och 80-talet. Då jäste ett missnöje mot vad som uppfattades vara en företagarfientlig politik.

Idag kan beslut om att lämna landet motiveras med att samhällskontraktet inte efterlevs. En ökande pessimism om framtiden, en stundande lågkonjunktur, obalanser i de offentliga finanserna, skuldberg, vikande skolresultat, ökad otrygghet och en rad andra negativa faktorer kan elda på en sådan trend.

Detta tänker nu nationalekonomen Tino Sanandaji undersöka där resultatet ska presenteras i en rapport. Studien finansierar han med crowdfunding, en metod han tidigare framgångsrikt använt för att finansiera böcker.

– På exempelvis många julbord och andra informella sammankomster bland medelklassen i Stockholm är en ”exit plan” från Sverige ett vanligt förekommande samtalsämne. Detta är något Sverige tidigare drabbats av efter 70-talets vänsterradikalisering som drev många företagare och höginkomsttagare i exil, säger Sanandaji.

Men det går samtidigt inte att jämföra rakt av med situationen för ungefär 40 år sedan. Potentiellt är problemen större och djupare i dag, varnar Sanandaji.

– Denna gång är det inte skatterna utan otrygghet och generellt missnöje med samhällsutvecklingen. Även försämrad välfärd spelar in. Den här gången misstänker jag att det inte bara är företagare utan bredare grupper i samhället som funderar på att överge Sverige.

Behöver undersökas närmare

För att veta säkert om den resursstarka medelklassen i Sverige i högre utsträckning än tidigare funderar på att flytta från Sverige krävs kvalitativa studier på området. Men Sanandaji tycker sig se tecken som talar för att detta kan bli en kommande trend, varför han menar att ämnet är angeläget.

– Än så länge är det här bara anekdoter, men jag vill gärna undersöka det systematiskt för att se om det finns substans bakom.

Om det visar sig att en ny utflyttningsvåg väntar Sverige kan det få långtgående konsekvenser för landet som helhet. Det gäller såväl ekonomin som välfärden i ett större perspektiv.

– Om jobbskaparna och de som har mycket kapital lämnar Sverige kommer detta drabba de som är kvar i landet. Det blir en negativ cykel som drar ner ekonomin.

Sanandaji jämför med Malmö som drabbats av utflyttning som drivs på av ökad otrygghet kopplat till brottslighet. Kostnaderna för brottsligheten på lång sikt är mycket större en de direkta kostnaderna.

– När de resursstarka flyttar försvinner mer pengar till välfärden och det blir färre jobb. Då blir skolor och annat lidande vilket eldar på trenden med ännu mer utflyttning.

Crowdfundingen Så kan du bidra

Totalt har Sanandaji budgeterat 400 000 kronor för att finansiera studien genom crowdfunding. Under söndagseftermiddagen har han redan nått över 120 000 kronor.

Vill du bidra till studien? Klicka här för att komma till crowdfundingen hos Kickstarter!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag