Sanandaji svarar på fascistanklagelse från vänsterpartisten Riazat: ”Foliehatt”

Foto: Nyheter Idag/Riksdagen
  • Måndag 6 maj 2019 2019-05-06
E-post 358

STOCKHOLM/FALUN Nationalekonomen Tino Sanandaji gjorde en genomgång på sin Facebooksida av hur Falu kommuns ekonomi påverkats av mottagandet av asylmigranter och hur kommunens retorik om ekonomin ändrats genom åren. Något som fått lokale vänsterpartisten Patrik Liljeglöd att reagera. Även riksdagsmannen Daniel Riazat (V) kommenterar och kallar Sanandaji fascist.

Tino Sanandaji kommenterar på sin Facebooksida hur Falu kommun nu fått starta ett stort sparprogram efter att man tidigare haft överskott. Ett planerat överskott på 70 miljoner kronor är på väg mot ett underskott på sex miljoner kronor och ett stort sparprogram ska sjösättas. Underskotten i kommunen finns bland annat inom försörjningsstöd, för HVB-hem och familjehemsplaceringar.

Sanandaji skriver att:

”Falu kommun var bland de som gick på bluffen att flyktingar skulle frälsa landsbygden med guld och gröna skogar”.

Han fortsätter:

”Till skillnad från Stockholm öppnade många naivsnälla Falubor faktiskt sina hem för flyktingar. Men lång sikt når förr eller senare oss alla, och nu märker ännu en kommun konsekvenserna av att okritiskt svälja lögner.”

I punktform går Sanandaji igenom lokala medier för att visa hur retoriken från politiker och tongångarna ändrats om kommunens ekonomi och de nyanlända kommunplacerade asylmigranterna:

Under 2015 var man entusiastiska:
2015: ”Jag ser fram emot att öppna famnen och dörrarna för flyktingarna, säger kommunalrådet Susanne Norberg (S)”
2015: ”34 personer vill bli utlånade på Falu stadsbibliotek. Låna en svensk heter en satsning på Falu stadsbibliotek””

Ännu under 2016 fanns optimism, men det fanns tecken på att allt inte stod rätt till visar Sanandaji:
2016 V-förslag Falun: ”Erbjud alla nyanlända en bärbar dator”
2016: ”Stor bostadsbrist i Falun skapar en oro””

Går man fram ett par år till 2018 och 2019 är det full panik och nattsvarta rubriker:
”2018: ”Falu kommuns ekonomi störtdyker – tappar över 40 miljoner mot budget”
2019: ”Larmprognos: Falu kommun klarar inte kostnaderna – startar stort sparprogram””

Vänsterpartisten Patrik Liljeglöd kommenterar i ett Facebookinlägg Tino Sanandajis genomgång. Liljeglöd uppger att försörjningsstödet visserligen gått över sin budget men att den budgetposten minskats. Han menar att kostnaderna inte beror på mottagandet av kommunplacerade flyktingar. Falu kommuns tillförordnade ekonomichef Sari Nilsson uppger däremot till Nyheter Idag (intervju längst ner i artikeln) att kommunen idag inte får full kostnadstäckning från staten för flyktingmottagandet.

Riksdagsmannen Daniel Riazat (V) har kommenterat inlägget. ”Tino Sanandaji är en fascist!”, skriver Riazat (V).

Riazat har tidigare varit i blåsväder efter att ha lanserat den ogrundade konspirationsteorin att högerextrema låg bakom de bilbränder som plågade västkusten en månad innan valet 2018.

”Nattens händelser med maskerade män som brände ett stort antal bilar med 1 månad kvar till valet var välorganiserat. Skulle inte förvåna mig om extremhögern var inblandade på något sätt”, skrev Riazat på Twitter.

Läs mer: V-riksdagsman misstänker högerextrem inblandning i bränderna2018

Daniel Riazat är även känd för att tillsammans med profilerna Momodou Malcolm Jallow och Rossana Dinamarca sett till att Vänsterpartiet numera driver frågan om att SCB kartlägger vilken ”etnisk tillhörighet, nationellt ursprung, hudfärg och religion eller annan trosuppfattning” som invånarna i Sverige har.

Läs mer: Vänsterpartiets nya plan – vill kartlägga hudfärg och religion

Tino Sanandaji har svarat Patrik Liljeglöd.

”Vad gäller invandringens effekt på kommuner kan det inte direkt mätas i budgetposter då effekten är inbakad och inte särredovisas. Eftersom nyanlända i Falun i regel inte är självförsörjande kan man med säkerhet dra slutsatsen att de pressar ned kommunens budget, men inte exakt hur mycket.

Lokalpolitiker Liljeglöd har lovat att återkomma med underlag, och då han håller korrekt ton tar jag gärna debatten. Däremot accepterar jag givetvis inte dräggretorik av ett facistbesudlat parti som finansierades av Soviet och kallade Stalins allians med Hitler ett ”genialiskt drag för att säkra freden”, skriver Sanandaji på sin Facebook.

Han kommenterar också Riazats påhopp:

”Riazat är en folliehatt som påstår att kriminellas bilbränder är operationer av extremhögern, försökt tysta SVD:s ledarsida som ”smygrassar” och allmänt bidrar till Vänsterns image som kryptokommunistiska muppar som få utanför Södermalm och Hamas tar på allvar.”

 

Läs hela Tino Sanandajis originalinlägg här:

Patrik Liljeglöds inlägg hittar du här:

Läs intervjun med Falu kommuns tillfördordnade ekonomichef Sari Nilsson där hon ger sin förklaring till Falu kommuns kris:

– intäkterna som minskat

– kostnaderna

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag