Sanandaji uppmärksammade rasistiskt näthat – blev avstängd från Facebook

Foto: Privat Nationalekonomen Tino Sanandaji
  • Söndag 4 mar 2018 2018-03-04
E-post 3039

Nationalekonomen och författaren Tino Sanandaji meddelar på sin blogg att han blivit avstängd från Facebook i 24 timmar. Orsaken är ett inlägg där han kritiserar före detta politikern Maria Robsahm och hennes anhängare.

Det är i ett inlägg titulerat ”Kafkaesque Yo! Därför stängde Facebook av mig och raderade min kommentar”  på sin blogg tino.us som Tino Sanandaji berättar att han stängts av tillfälligt.

”Nyligen utsattes jag av otrevliga påhopp av Maria Robsahm och hennes anhängare. Hon utmålar mig som någon som idealiserar patriarkal barnmord medan hennes kommentatorer menar att jag bara kritiserar migrationspolitik då jag som invandrare ”patetiskt” söker svenskars bekräftelse. Detta är två urval av tiotals andra absurda personangrepp och öknamn av varierande kreativitet”, skriver Sanandaji.

För en tid sedan fick Sanandaji ett inlägg bortplockat där han kallade Maria Robsahm mytoman och dömd bedragare (hon är tidigare dömd för bokföringsbrott). Det är när Sanandaji nämner detta inlägg igen i samband med att han kritiserar Maria Robsahm och hennes anhängare som han blir avstängd.

Inlägget som ledde till avstängning:

Tinoavstängning copy

Sanandaji skriver själv på sin blogg:

”Det finns inget kränkande i att jag protesterar mot näthat. Facebook raderade en kommentar där jag kallade Maria Robsahm en mytoman och dömd bedragare. Jag förklarar för mina läsare att jag inte har något emot detta då min kommentar var onödig elakt och att jag respekterar Facebooks regler om god ton. För detta blir jag avstängd en gång till!

Min yttrandefrihet hotas inte av dessa avstängningar då jag har tillgång till andra plattformar för att uttrycka mig. Men är det rättvist att utsätta mig för otrevlig mobbing och sen straffa mig när jag artigt protesterar? Tycker inte Facebook att detta är väl kafkaesque?”

På Maria Robsahms Facebookvägg har några kommenterat.

censuur-600x155 copy

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag