Sandviken skulle tjäna halv miljard på invandringen – går 67 miljoner back

  • Måndag 16 sep 2019 2019-09-16
E-post 7572

SANDVIKEN I en uppmärksammad artikel i Dagens Nyheter från 2014 påstods det att Sandviken tjänar över en halv miljard på invandringen. Expressens Niklas Svensson har synat påståendet och bland annat funnit att kommunen räknar med ett budgetunderskott på 67 miljoner kronor i år.

I artikeln i Dagens Nyheter stod det att ”Sandviken tjänar över 500 miljoner kronor årligen på de utomlandsfödda personer som bor i kommunen”. Något som revisionsbolaget PwC ska ha slagit fast i en rapport som gjordes på uppdrag av kommunen.

Lokala medier följde snart upp påståendet och visade att invandringen inte alls varit en vinstaffär för Sandviken. Till Nyheter Idag sade DN:s chefredaktör Peter Wolodarski att det ”var ingen bra artikel, absolut inte”, men tidningen har låtit artikeln ligga kvar på sin nätupplaga.

Nu har även Expressens politikreporter Niklas Svensson gått till botten med de påstådda miljonvinsterna i Sandviken. I dag vill få i kommunen kännas vid rapporten, skriver han.

– Det var ju ett fantasiscenario som målades upp. Rapporten var felaktig från början. Hur kunde någon stå bakom den? säger oppositionsrådet Jonny Bratberg (M).

Nyligen varnade kommunstyrelsens ordförande Peter Kärnström (S) att Sandviken går mot ett rekordunderskott som ska vara det fjärde största i landet. Prognoserna anger att underskottet landar på 67 miljoner kronor.

Skälet är en ogynnsam demografi med många barn och äldre, menar Kärnström. I nuläget behöver man 800 nya skolplatser och äldrevården måste byggas ut. Samtidigt har kostnaderna för försörjningsstöd stuckit iväg.

– Det är som för alla andra kommuner, det är ansträngt, säger Peter Kärnström till Expressen och konstaterar att kommunen behöver mer pengar utifrån.

– Om hela Sverige ska leva så måste man också ha ett utjämningssystem som speglar det, säger han.

Sedan förra valet styrs kommunen av S tillsammans med C och L.

Stöd Nyheter Idag

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag