Sannfinländarna valde ny partiledare – Nu brakar regeringssamarbetet samman

Foto: Flickr & Faksimil Twitter
  • Måndag 12 jun 2017 2017-06-12
E-post

HELSINGFORS Finska regeringssamarbetet har brakat samman efter att Sannfinländarna valt en ny partiledare, nämligen Jussi Halla-aho. Nu väntas ny regeringsbildning eller nyval. 

Det råder regeringskris i Finland efter att ett av de tre regeringspartierna, Sannfinländarna, i helgen valt en ny partiledare, Jussi Halla-aho. Halla-aho beskrivs av Aftonbladet som invandringsfientlig och EU-kritisk.

Under måndagen har regeringspartierna haft sammanträde.

Klockan 13:06, svensk tid, meddelar Finlands statsminister Juha Sipilä, partiledare för finska Centern, via sin twitter att man med största sannolikhet inte kommer fortsätta samarbetet med Sannfinländarna.

Finska regeringen har tills nyligen bestått av de tre partierna Centern, Samlingspartiet och Sannfinländarna.

Centern tillhör samma internationella samarbetsorgan som svenska ”Liberalerna” men är, i likhet med svenska Centerpartiet, en följd av bonderörelsen.

Samlingspartiet är den finska motsvarigheten till Moderaterna och Sannfinländarna kan sägas vara den finska motsvarigheten till Sverigedemokraterna.

– Då ett regeringspartis ledare byts för vi en diskussion som främst gäller hur det påverkar regeringsprogrammet, sade Sipilä till Yle i går, det uppger Aftonbladet. 

Sannfinländarnas nya partiledare Jussi Halla-aho har tidigare dömts för hets mot folkgrupp för ett blogginlägg han skrev för nio år sedan. I inlägget drev han, enligt Högsta domstolen i Finland, bland annat tesen att Islam är en religion som godkänner pedofili samt att stöld kan vara ett genetiskt särdrag hos somalier.

Finlands finansminister och Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo menar att Sannfinländarna, i och med valet av Halla-aho som partiledare, inte längre är samma parti som för två år sedan. Enligt Orpo handlar det om mer än bara regeringsprogrammet, han menar att man också måste ställa upp på de informella principer som varit rådande i regeringssamarbetet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag