Säpo i terrortillslag i Göteborg – Två gripna misstänkta för mord i Syrien

  • Torsdag 23 jul 2015 2015-07-23
E-post 382

GÖTEBORG På torsdagen meddelar Säkerhetspolisen på sin hemsida att de gjort tillslag på flera platser i Göteborgsområdet varav två personer greps misstänkta för terroristbrott genom mord i Syrien. ‒ De frihetsberövade är 30 respektive 32 år gamla, svenska medborgare och bosatta i Göteborg, säger Ronnie Jacobsson, kammaråklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, i ett pressmeddelande.

Under torsdagsförmiddagen har säkerhetspolisen gjort tillslag på flera adresser i Göteborgsområdet, meddelar myndigheten på sin hemsida. I samband med tillslaget greps två personer, misstänkte för terroristbrott genom mord i Syrien.

– De misstänkta gärningarna har begåtts i Syrien under år 2013. De frihetsberövade är 30 respektive 32 år gamla, svenska medborgare och bosatta i Göteborg, säger Ronnie Jacobsson, kammaråklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, i ett pressmeddelande.

Stöd från Nationella insatsstyrkan

På säkerhetspolisens hemsida står även att läsa att insatsen gjorts i samarbete med Nationella insatsstyrkan. Det är en speciell enhet underställd rikskriminalpolisen som arbetar med att hantera svåra situationer som terrorbrott, gisslantagan, grova vapenbrott och dylika situationer.

Vidare meddelar säkerhetspolisen att dagens insats inte är relaterad till gängbrottslighet i Göteborgsområdet. Resor till Syrien med syfte att ansluta sig till terrororganisationer som exempelvis islamiska staten har blivit vanligt förekommande, inte minst från Göteborgsområdet.

– Vi lämnar mer information först när och om åklagaren går vidare med en häktningsförhandling, säger Robin Simonsson vid Åklagarmyndighetens presstjänst till Aftonbladet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag