Säpo om det iranska hotet: Man använder mellanhänder

Statsminister Stefan Löfven (S) i möte med Irans ledare Ali Khamenei Foto: Pressbild
  • Fredag 19 mar 2021 2021-03-19
E-post 478

SVERIGE Iran är tillsammans med Ryssland och Kina det land som pekas ut som det allvarligaste hotet mot Sverige i Säkerhetspolisens årsbok. Den iranska verksamheten i Sverige leds från den shiamuslimska mosken Imam Ali Center i Jakobsberg enligt källor till Nyheter Idag. – Vi kommenterar inte enskilda individer, säger Kenneth Alexandersson, senior analytiker på Säkerhetspolisen.

I sin årsbok skriver Säkerhetspolisen, Säpo, att Iran främst bedriver flykting- och industrispionage i Sverige.

Exiliranier som Nyheter Idag har talat med sågar Säpos årsbok och kallar den för ”grund” och ”dålig”. Kritiken menar att Säpo tycks underskatta Irans ambitioner.

– Den iranska regimen sysslar inte bara med att spionera och hota utan ägnar sig även åt politisk påverkan, säger en källa.

Syftet enligt källan är att få den svenska regeringen att driva en politik som är vänlig till den iranska regimen och skänker den legitimitet. Man gör det bland annat genom olika lobbygrupper.

I USA har organisationen NIAC  – som bland annat arrangerat möten mellan den iranska regimens företrädare och olika amerikanska politiker – pekats ut. Exempelvis den iranske utrikesministern Javad Zarif som häromåret besökte Sverige och bland annat träffade Carl Bildt. Något som uppmärksammades av den iranska statsmediekanalen IRNA som lyfte fram Bildts CV.

När Nyheter Idag ställer frågan bekräftar Säpo att Iran ägnar sig åt påverkansarbete och propaganda.

– De lägger ganska stora resurser på att säkra sin egen fortlevnad, säger Kenneth Alexandersson, senior analytiker på Säpo.

Bli prenumerant och läs om:

– de iranska resorna

– Khameneis okända kontakt med imamen

– Imam Ali Center

– Säpos bedömning

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag