SÄPO om terroristernas momsbedrägerier: ”Det är stötande att det ska kunna fortgå”

Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 30 maj 2017 2017-05-30
E-post 1098

SKANDINAVIEN Islamistiska terrorister misstänks ha lurat den Svenska och den Danska staten på 100-tals miljoner kronor  via momsbedrägerier i vad som visat sig vara en omfattande transaktionskedja. Trots avslöjanden kan bedrägerierna fortsätta. – Det är stötande för allmänheten att det ska kunna fortgå, säger Anders Kassman, avdelningschef på Säkerhetspolisen

Islamistiska terrorister misstänks ha snuvat Sverige och Danmark på 100-tals miljoner kronor via momsbedrägerier, detta framgår av en granskning som Sveriges Radio, Danmarks Radio och Jyllands-posten genomfört.

I Sverige rör det sig främst om företag som säljer mobiltelefoner men islamisterna ska även ha bedrivit verksamheter med varor som kyckling, godis och annan form av elektronik.

Genom en kedja av transaktioner har bedragarna lyckats lura Sverige på minst 90-miljoner kronor i skatt, de har även lyckats lura Danmark på minst 30 miljoner kronor.

Några av bedrägerierna har tidigare Göteborgsposten och Dagens Nyheter skrivit om, men SR, DR och JP har grävt vidare i spåren och avslöjar att bedrägerierna är mycket mer omfattande än vad som först framgick.

Säkerhetspoliserna i både Sverige och Danmark pekar ut tydliga kopplingar till terrorfinansiering. Bland ekobrottslingarna finns personer som är misstänkta för terrorbrott och terrorresor. Flertalet personer är också uttalade sympatisörer till terrorgrupper.

I Sverige har några dömts för skattebrott, men trots det kan bedrägerierna fortsätta genom att samma bulvaner återkommer under flera år.

– Det är skattebetalarnas pengar som försvinner. Att det kan fortsätta, jag saknar ord, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp till Sveriges Radio.

SÄPO anser att det är stötande.

– Allt som handlar om att människor får ett utrymme för att finansiera terror är stötande. Och det är stötande för allmänheten att det ska kunna fortgå, säger Anders Kassman, avdelningschef på Säkerhetspolisen till Sveriges Radio.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag