Säpo: Skärp kraven vid säkerhetsprövning för utländska medborgare

Gunnar Strömmer och Säpochefen Charlotte von Essen. Bild: Regeringen.se
  • Tisdag 20 jun 2023 2023-06-20
E-post

Säpo vill se skärpta krav gällande säkerhetsprövningar av personer med utländskt medborgarskap samt annan koppling till utlandet. Nu meddelar regeringen att man tillsätter en utredning i frågan.

– Frågan som Säkerhetspolisen lyfter är mycket viktig och kräver noggranna överväganden. Därför tillsätter vi en utredning som får i uppdrag att se på hur regelverket kan göras tydligare. Detta i syfte att det tungt vägande intresset av säkerhet kan förenas med en rättssäkerhet för de personer som genomgår en säkerhetsprövning, säger justitieminister Gunnar Strömmer på i ett pressmeddelande.

Läs även: Shekarabis (S) attack på regeringen kom av sig – backar efter svar från Strömmer (M)

Det är i en hemställan till den tidigare regeringen som Säpo vill se skärpningar gällande reglerna om underlaget till säkerhetsprövningar, bland annat vad gäller personer med utländska medborgarskap.

Frågan är om dubbla medborgarskap behandlas redan idag, understryker Strömmer. Däremot måste riktlinjerna bli tydligare enligt justitieministern.

Säkerhetspolisens chef Charlotte von Essen säger att det inte tillhör ovanligheterna att främmande makt utnyttjar en persons koppling till annat land för att få denne att lämna ut känslig information.

– Vi ser att hotet från främmande makt är högt i Sverige och att auktoritära stater som Ryssland, Kina och Iran agerar allt mer offensivt, säger von Essen enligt TT.

I ljuset av Säpos hemställan tillsätter regeringen nu en utredning för att få översikt och komma med förslag om förändringar vid säkerhetsprövningar. Slutdatum för utredningens redovisning blir den 15 augusti 2024.

Utöver frågan om utländskt medborgarskap ska utredningen också titta på möjligheten att stänga av en statligt anställd vars säkerhetsprövning inte längre blir godkänd samt frågan om ett beslut vid säkerhetsprövning ska vara möjligt att överklaga.

– Vi välkomnar den här utredningen. Jag tror att det är viktigt att analysera och överväga de olika alternativen, säger von Essen.

Läs även: Inget svar från C om Demiroks turkiska medborgarskap

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag