SÄPO: ”Tusentals radikala islamister i Sverige”

Poliser på Drottninggatan efter attacken. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 16 jun 2017 2017-06-16
E-post 2581

SVERIGE Antalet radikala islamister i Sverige uppgår numera till tusentals. Det har skett en explosionsartad ökning sedan 2010. – Vi skulle säga att det gått från hundratals till tusentals nu, säger Säpos generaldirektör Anders Thornberg till TT.

Antalet Islamister i Sverige ökar explosionsartat. Det uppger Säkerhetspolisen. För sju år sedan bedömde man att antalet radikala islamister uppgick till cirka 200. I en intervju med TT berättar SÄPO-chefen att man nu bedömer antalet till tusentals.

– Vi skulle säga att det gått från hundratals till tusentals nu, säger Säpos generaldirektör Anders Thornberg till TT.

En anledning till varför islamisterna i Sverige ökar handlar om att Islamiska Staten har förenat många radikaliserade element som tidigare var tämligen isolerade från varandra.

– Tidigare hade vi olika miljöer, vi hade radikaliserade från Nordafrika, Mellanöstern och Somalia, men de var helt separerade, säger Thornberg.

Enligt Thornberg får man nu in underrättelser varannan dag där det påstås att det ska begås terrorattacker i Sverige.

Forskaren Magnus Ranstorp, specialiserad på terrorism, uppger för Aftonbladet att över 40 000 jihadister från 126 länder rest till Syrien för att slåss för Kalifatet. Globalisering och sociala medier har påverkat möjligheterna för IS att rekrytera och nå ut med sina budskap över hela världen.

Jihadisterna från Sverige kommer främst från regionerna kring Stockholm, Göteborg, Malmö och Örebro.

Enligt Thornberg skiljer sig islamistiska terrorister från tidigare terrorister bland annat i avseendet gällande planeringen av attacken. Tidigare brukade terrorister planera sina attentat under lång tid. Man lade ner månader på att skaffa sig kunskap, utbilda sig och hitta rätt sorts kontakter. Detta ökade säkerhetstjänsternas möjligheter att hindra terrorattentaten i tid.

Idag, menar Thornberg, att det räcker med att man får ett infall, köper två knivar eller hyr en lastbil och kör in i en folkmassa.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag