Säpo varnar för radikalisering på friskola i Gävle

Foto: Astrid Westvang/Flickr
  • Måndag 23 Dec 2019 2019-12-23
E-post 478

GÄVLE Säkerhetspolisen har informerat Skolinspektionen om att elever på Nya Kastets skola i Gävle riskerar att utsättas för radikalisering och rekrytering till våldsbejakande miljöer. Det avslöjar P4 Gävleborg.

Radiokanalen rapporterar att Säpo har skickat ett yttrande om Nya Kastets skola till Skolinspektionen, som håller på att utreda friskolan.

Säpo varnar där för att barnen på friskolan riskerar att utsättas för radikalisering. Ett av skälen är att Gävleimamen Abo Raad, som fått ett utvisningsbeslut för att han anses vara ett hot mot rikets säkerhet, haft ett inflytande över skolans verksamhet.

Läs även: Balis attack mot Wolodarski: ”Lagt lögner i munnen på en förintelseöverlevare”

Dessutom ska medlemmar av ett ”extremistiskt nätverk” ha haft tillgång till skolans lokaler. En man som stridit för en IS-kopplad grupp i Syrien ska ha hållit i detta nätverks sammankomster i skolan.

– Uppgifterna är så klart allvarliga och Skolinspektionen behöver utreda de uppgifterna noggrant, säger Skolinspektionens utredare Anders Gullberg till radion.

Läs även: Uppgifter: Ytterligare en utländsk politiker lurar svenska staten på pengar – skriven i Sverige

Beslut om huruvida skolan ska stängas eller inte väntas under de första månaderna nästa år.

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag