”Säpomannen” döms för misshandel i svartsjukedrama

  • Torsdag 2 nov 2023 2023-11-02
E-post

STOCKHOLM Nu döms den av medier kallade ”Säpomannen” för misshandel av Morgan Johanssons nuvarande hustru. Trots att ord stod mot ord och det inte fanns någon annan bevisning väljer tingsrätten att tro helt och hållet på den ena parten och utsätter den andre för vad som nästan kan beskrivas som ett karaktärsmord.

Nyheter Idag har tidigare granskat svartsjukedramat och misshandelsmisstankarna som kom i dagen då tidigare justitieminister Morgans Johanssons nuvarande hustru – som vi här kallar Felicia – blev misstänkt för dataintrång på Säpo.

Läs mer: Svartsjukedramat på Säpo

Nu döms Felicias tidigare pojkvän – här kallad Stefan – för att på hösten 2021 ha misshandlat henne genom att hålla hårt i hennes armar och skaka henne efter att hon tagit hans telefon ifrån honom i samband med ett svartsjukegräl.

Felicia hävdar att telefonen var låst när hon tog den och att hon sedan lade den på en säng, medan Stefan hävdar att den var öppen och att Felicia började läsa hans privata meddelanden och höll telefonen i handen, varför han hade nödvärnsrätt att använda visst våld för att ta tillbaka den. Deras versioner av händelseförloppet skiljer sig på ytterligare några punkter, men de är av underordnad betydelse.

Ord står mot ord, men ändå väljer tingsrätten nu att döma Stefan för misshandel. Den slutsatsen landar de i på grund av en kombination av omständigheter.

En fråga om trovärdighet

Tingsrätten anser att Felicia har presenterat en ”lång, klar och detaöjerad” histora som får stöd av de vittnen som hon berättat för om händelsen kort efter att den inträffade. Även Stefan bedöms ha lämnat en ”lång, klar och detaljerad” berättelse om det inträffade, men tingsrätten anser inte att han är trovärdig. Denna slutsats drar rätten utifrån att han ”tycks ha mycket svårt att se sitt eget negativa beteende i relationen i ett utifrånperspektiv” och att han tycks ”inte vilja ta ansvar för sina egna handlingar”.

Det är en lite märklig slutsats, för även om det är sant kan rimligen samma sak sägas om Felicia. Då hon stod åtalad för dataintrång skyllde hon sina handlingar på Stefan. Misstankarna mot honom om anstiftan av dataintrång lades dock ned i ett tidigt skede av den förundersökningen.

En annan faktor som i tingsrättens ögon sänker Stefans trovärdighet är att han gjort dolda ljudinspelningar av bråken med Felicia och spelat upp en del av dem för sin psykolog och sina vänner, vilket enligt tingsrätten ”närmast tyder på att han försöker manipulera sin omgivning i syfte att framställa sig själv som ett offer.”

Rätten ser ingen anledning för Felicia att beskylla falskt

Tingsrätten bedömer att Felicia inte haft någon anledning att beskylla Stefan för saker han inte gjort och motiverar den slutsatsen med att det inte var hon som gjorde polisanmälan, utan att denna upprättades av polis efter att hon lämnat uppgifter om misshandel i ett förhör när hon var misstänkt för misshandel.

Försvarets invändning mot detta, att uppgifterna om misshandel lämnades som en central del i hennes försvar när hon stod åtalad för dataintrång, tar tingsrätten ingen hänsyn till.

Värderingen av vittnen varierar

I målet utgörs viktig bevisning av vad de inblandade berättat för vänner efter händelsen. Medan tingsrätten bedömer att vittnesmålen från Felicias vänner stödjer hennes berättelse anser de att vittnesmålen från Stefans vänner inte innehåller ”några uppgifter av nämnvärd betydelse för tingsrättens prövning av skuldfrågan” trots att de stödjer hans version på samma sätt. Tingsrätten förklarar sig inte mer än så, så det är oklart huruvida de tror att Stefan ljugit för sina vänner eller att vännerna ljugit i rätten.

Eftersom tingsrätten bedömer att Felicias version av händelseförloppet stämmer underkänns dessutom nödvärnsinvändningen. Nu döms Stefan för misshandel till villkorlig dom och dagsböter. Han slutade arbeta på Säpo för några år sedan.

Läs mer: Morgan Johanssons hustru frias i rätten – Säpo saknade regler

Läs mer: Dags för rättegång mot Morgan Johanssons hustru

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag