Morgan Johanssons hustru frias i rätten – Säpo saknade regler

Bild.: Säkerhetspolisen/ Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Onsdag 6 sep 2023 2023-09-06
E-post 0

STOCKHOLM Nu frias den tidigare justitieministern Morgan Johanssons hustru. den Säpoanställda Emelie Johansson, från ett misstänkt dataintrång. Det är klarlagt att hon gjorde en olovlig slagning i ett av myndighetens register, men tingsrätten bedömer att hon saknade uppsåt till att bryta mot reglerna – eftersom några regler inte tycks ha funnits.

Den olovliga registerslagningen skedde 2018 då Emelie Johansson slog upp sin dåvarande pojkvän, även han anställd på Säpo, i syfte att se vilken säkerhetsklass han hade. Själv hävdar hon att hon gjorde det på uppmaning av pojkvännen och hänvisar till en chatt de haft, men då Säpo inte avslöjat vad som sagts i chatten före slagningen är det omöjligt att bedöma. Expojkvännen misstänktes inledningsvis för anstiftan av brottet men misstankarna mot honom skrevs av efter förhör med honom.

– Det var en mer allmänt hållen diskussion i chatten mellan oss. Det var absolut inte mitt uppsåt att hon skulle slå på mig i det systemet, säger expojkvännen i förhör.

Som väntat blev den avgörande frågon huruvida Emelie hade fått tillräckligt med utbildning för att förstå att slagningen var olovlig, och svaret var nej – men som framkom under rättegången tycks det inte ens ha funnit något att utbilda sig om. Säpo har helt enkelt saknat regler och föreskrifter hur för registren får användas.

– Mitt enda skäl till att jag gjorde den här slagningen var för att jag uppfattade det som inom ramen för mina arbetsuppgifter, säger Emelie i förhör.

Mot den bakgrunden frias Emelie Johansson från åtalet om dataintrång.

Lär mer: Dags för rättegång mot Morgan Johanssons hustru

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag