Dags för rättegång mot Morgan Johanssons hustru

Bild.: Säkerhetspolisen/ Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Tisdag 29 aug 2023 2023-08-29
E-post

STOCKHOLM Morgan Johanssons hustru, den Säpoanställda Emelie Johansson, ställs nu inför skranket misstänkt för dataintrång. Den avgörande frågan lär vara huruvida hon hade fått tillräckligt med utbildning för att veta att hon inte hade rätt att göra en registerslagning på en medarbetare som samtidigt var hennes pojkvän.

Imorgon onsdag äger rättegången mot tidigare justitieminister Morgan Johanssons hustru Emelie Johansson rum. Hon är anställd vid Säpo och står åtalad för att ha gjort en olovlig slagning i ett av myndighetens register då hon ville se vilken säkerhetsklass hennes dåvarande pojkvän hade. Vid en slagning i det aktuella registret framkommer dock mer information än bara säkerhetsklass, och åtalet handlar om själva slagningen, inte vilken information hon tagit del av.

Händelsen ägde rum 3 april 2018 klockan 14.46 i samband med att Emelie och hennes dåvarande pojkvän kommunicerade med varandra i en intern Säpochatt. Riktigt varför hon gjorde slagningen är oklart. Enligt pojkvännen hade de en diskussion om hans säkerhetsklassning då hon på eget bevåg gjorde slagningen, men enligt henne skedde det på hans uppmaning. Hennes version finns det dock begränsat stöd för och tidigare misstankar om att pojkvännen anstiftat registerslagningen har lagts ned.

Kvinnan försvarar sig också med att hon inte visste att hon inte hade rätt att göra slagningen eller att det faktum att de var ett par gjorde henne jävig. Och någon ordentlig utredning om vilken utbildning hon fått om saken – vilket är standard i sådana här fall – tycks inte ha gjorts, av förundersökningsprotokollet att döma.

Av förhören med kvinnan och pojkvännen framkommer att relationen inte avslutades med några varma känslor och båda två beskyller den andre för diverse saker, som att ha skrivit skit om den andre på webbforumet Flashback.

Mer än fyra år mellan brott och anmälan

Att det dröjde fram till början av oktober 2022 innan händelsen polisanmäldes fick en del att misstänka att Säpo avsiktligt dröjt till efter valet för att hålla sig väl med justitiedepartementet, men man får samtidigt ha i åtanke att Emelie och Morgan Johansson blev ett par först i början av 2022, så en eventuell fördröjning handlar om månader, inte år.

En relaterad fråga är hur händelsen alls uppmärksammades. Morgan Johansson kommenterade tidigare i år till pressen att det var Emelies tidigare pojkvän som anmält saken i syfte att göra livet surt för henne, men det var en ren spekulation. Men inte nödvändigtvis fel som Aftonbladet påstår med hänvisning till att det av förundersökningsprotokollet framgår att det var Säpos egen säkerhetsavdelning som polisanmälde brottet. En intern anmälan är inte samma sak som en polisanmälan. Expojkvännen förnekar emellertid att han hade något alls med saken att göra.

Morgan Johansson påstod samtidigt att expojkvännen varit en högt uppsatt chef på Säpo – som en förklaring till varför hans nuvarande hustru inte vågade göra annat än att följa hans vilja – men det är helt fel. Han var inte på något sätt i en överordnad position gentemot Emelie Johansson.

Rättegången äger rum i Solna tingsrätt. Enligt ett yttrande från Säpos personalansvarsnämnd kommer Emelie Johansson inte att skiljas från sin anställning i händelse av fällande dom.

Läs även: Morgan Johansson: Billström vågar inte gå emot Chang Frick

Läs även: Därför kritiserar Tidningsutgivarna Richard Jomshof men inte Morgan Johansson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag