Särskilt utsatta områden ökar dramatiskt: Eliasson stoppade rapporten

Poliser i norra Botkyrka. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 11 jun 2017 2017-06-11
E-post 3750

SVERIGE Från tidigare 15 till numera 23 särskilt utsatta områden i Sverige. Det visar en rapport som skulle bli offentlig för en månad sen. Men rikspolischef Dan Eliasson sade nej till att göra den offentlig, berättar DN.

Åtta nya bostadsområden klassas numera som särskilt utsatta områden. Det visar hemligstämplat material från polisens Nationella operativa avdelning, NOA, som Dagens Nyheter tagit del av. Det betyder att Sverige nu har 23 särskilt utsatta områden, från tidigare 15.

Redan 2015 borde några av de nytillkomna områdena på listan ha funnits med, berättar Linda Staaf som leder Noa:s underrättelseavdelning.

Eliasson stoppade rapporten: ”Krisstämning”

Källor till DN berättar att rapporten planerades bli offentlig för en månad sen, men offentliggörandet stoppades av rikspolischef Dan Eliasson. Enligt en person som DN talat med finns inget bra svar på hur trenden ska vändas.

– Det är krisstämning. Ledningen inser att den måste presentera en trovärdig handlingsplan, problemet är bara att det inte finns särskilt mycket att göra, uppger en källa för DN.

DN berättar att tidningen förgäves sökt Dan Eliasson. Presschef Linda Widmark säger till tidningen att rapporten ännu inte är klar och att den kan komma att justeras. Av den anledningen avvaktar Eliasson att kommentera.

Fakta Särskilt utsatt område
  • Allmän obenägenhet att delta i rättsprocessen
  • Svårigheter för polisen att fullfölja sitt uppdrag
  • Parallella samhällsstrukturer
  • Våldsbejakande religiös extremism
  • Närhet till andra utsatta områden

Källa: Polisen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag