SAS flyttar USA-flyg från Arlanda till Köpenhamn: ”Drabbar jobben”

Foto: Nyheter Idag/Creative Commons Isabella Lövin (MP) och Annie Lööf (C) kom överens i JÖK-en om att behålla flygskatten. Andreas Hatzigeorgiou från Stockholms handelskammare oroas när flyglinjer försvinner från Arlanda.
  • Tisdag 3 sep 2019 2019-09-03
E-post 2880

STOCKHOLM Efter att C och L gjort upp med S och MP i JÖK:en blev flygskatten som infördes 2018 kvar. Nu försvinner direktflyget från Arlanda till Los Angeles. – Detta är en mycket tråkig nyhet med negativa konsekvenser, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare i ett pressmeddelande.

SAS lägger ner sitt direktflyg från Arlanda till Los Angeles. I stället kommer man att flyga från Köpenhamn med start 1 januari 2020.

– SAS har en stark närvaro på alla stora skandinaviska flygplatser. För oss är det viktigt att se över alla våra linjer kontinuerligt för att kunna optimera rutterna för våra passagerare, säger Karl Sandlund, kommersiell direktör på SAS i ett pressmeddelande.

Flygskatten infördes 2018 och innebär att de längsta resorna, över 600 mil, blir 400 kronor dyrare. När beslutet annonserades i februari 2018 varnade SAS för att man skulle flytta sina långväga destinationer från Arlanda till Köpenhamn. Centerpartiet lovade att om man vann valet skulle flygskatten bort.

I en kampanjfilm på Youtube som rullades ut under våren 2018 kallade C flygskatten för ”regeringens galna flygskatt”.

Flygskatten skulle bort under sommaren 2019 enligt den KD-M-budget som antogs av riksdagen hösten 2018. Men den ”räddades” kvar efter att C gjort upp med L, MP och S om den så kallade Januariöverenskommelsen, JÖK:en.

Stockholms handelskammare reagerar kraftigt på nyheten om att direktflyget försvinner från Arlanda. Något som man menar är negativt för företagandet.

– Våra företag är beroende av goda förbindelser med USA:s västkust så förlusten av direktlinjen kommer försämra vår konkurrenskraft och attraktivitet. I längden riskerar det att innebära färre jobb och lägre tillväxt, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare, enligt ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet skriver Stockholms handelskammare att man efterlyser konstruktiva samtal om framtiden för flyget, ”fritt från symbolpolitik”.

– Det behövs en ordentlig och konstruktiv diskussion för hur Arlanda ska kunna få fler strategiska direktlinjer, klara framtidens kapacitetsbehov och samtidigt bli en viktig spelare som driver på flygbranschens hållbarhetsarbete. Att svenskar mellanlandar i närområdet för att resa vidare ut i världen gynnar varken klimatet eller våra affärsförbindelser, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Freja Annamatz är presschef för SAS i Sverige. Hon säger till Nyheter Idag att skälet till att man flyttar flygrutten är att man ser en stor efterfrågan på en direktlinje från Köpenhamn till Los Angeles. Från mars kommer man också att flyga sju dagar i veckan i stället för tidigare sex dagar.

– Det kommer att finnas goda anslutningsmöjligheter från Stockholm till flyget från Köpenhamn som går 9.35, säger Annamatz.

Hur har flygskatten spelat in i beslutet att flytta linjen från Arlanda till Köpenhamn?

– Det finns alltid med. Det är ingen avgörande del men avgifter, skatter och sånt, det är alltid med i kalkylen, säger Annamatz.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag