Satsning mot gängkriminalitet läggs ner – Polisen har för lite pengar

Poliser i norra Botkyrka. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 17 maj 2017 2017-05-17
E-post 853

STOCKHOLM Polisen i Vällingby saknar tillräckligt med personal och pengar för att kunna hålla i gång sin satsning mot gängkriminalitet. Samtidigt påverkar ökade poliskostnader i Rinkeby möjligheterna att bedriva polisarbete i Vällingby. – Vi lämnar arenan fri för de kriminella och sen får vi en ganska lång startsträcka när vi ska komma igång igen, säger polisen Johan Svanfeldt

Polisen i Vällingby i Stockholm har inte längre råd med sin satsning mot gängkriminalitet. Det uppger Hässelby Tidning.

Det är satsningen ”Jason” vars fokus legat på gängkriminalitet och hittills frihetsberövat åtta personer som nu kommer läggas på is. Vällingbypolisen har inte längre råd med satsningen och uppger sig dessutom vara knappt hälften så många som de borde vara för att kunna hinna med allt de ska göra.

Det är inte heller säkert att satsningen mot gängkriminalitet kommer att återupptas framåt hösten. Polisveteranen Johan Svanfeldt kommenterar resursbristens konsekvenser.

– Vi lämnar arenan fri för de kriminella och sen får vi en ganska lång startsträcka när vi ska komma igång igen, säger Johan Svanfeldt till Hässelby Tidning.

LÄS ÄVEN: Polisen i Dalarna saknar pengar – Stänger 15 av 17 stationer under sommaren

Poliser har hittills behövt jobba övertid för att täcka de arbetsuppgifter som krävts vilket lett till att man spräckt övertidsbudgeten. På grund av underbemanning och resursbrist har polisen svårare att jobba långsiktigt gentemot kriminaliteten.

– Vi kan inte trolla med knäna. Vi pratar om att vi vill ha långsiktighet men vi har inte uthålligheten eftersom vi är för få, säger Johan Svanfeldt.

Vällingbypolisen tillhör polisområde Stockholm Nord. Vällingby räknas som ett utsatt område. I samma polisområde, Stockholm Nord, ingår även Rinkeby som räknas som ett särskilt utsatt område.

Det innebär att polisen i Vällingby och polisen i Rinkeby konkurrerar om samma resurspool där ökade behov i Vällingby kan komma att ställas mot ännu större behov i Rinkeby.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag