Saudiarabien bygger jättemur mot muslimska terrorister

Grafik från The Telegraph. Länk finns i artikeln för information på engelska.
  • Torsdag 15 jan 2015 2015-01-15
E-post

SAUDIARABIEN Samtidigt som den islamiska terrorgruppen IS raserar nationsgränser i Mellanöstern reser Saudiarabien nya murar. När projektet står klart kommer en nästan 100 mil lång mur löpa längs med den saudiska gränsen mot Irak, då länderna skyller på varandra för terrorgruppen IS.

Saudiarabien bygger en mur av diken och stängsel, rapporterar The Telegraf. Bygget är ämnat för att skydda den arabiska oljenationen från IS härjningar i Irak. Längs med gränsen kommer man även sätta upp radarstationer och underjordiska rörelsesensorer för att i god tid kunna upptäcka eventuella inkräktare. Den saudiska försvarsmakten kommer sedan att operera från 32 olika posteringar vid muren för att kunna hålla gränsen.

Bygget av muren kontrakterades 2009 till den europeiska försvarskoncernen European Aeronautic Defence and Space Company, EADS – som i början av 2014 gick upp i den större koncernen Airbus Group.

Amerikanska Businnes Insider kallar bygget för Great Wall och nog ligger det något i vad man skriver. Den Kinesiska muren av idag mäter bara 64 mil.

Relationerna mellan Saudi Arabien och Irak är redan dåliga och bygget, som sattes igång redan i september förra året, lär inte göra saken bättre.
Riyadh har anklagat den irakiska regeringen för att vara orsaken till att IS kunnat växa sig stora, medan Baghdad i sin tur svarat med att beskylla saudierna för att understödja annan terrorism i Irak.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag