Saudiarabien utvisar fem miljoner illegala invandrare

Arkivbild. Foto: Mohamod Fasil
Arkivbild. Foto: Mohamod Fasil
  • Torsdag 10 aug 2017 2017-08-10
E-post 2165

SAUDIARABIEN Fem miljoner invandrare som betecknas som llegala ska utvisas från Saudiarabien. Det rapporterar Kuwaitbaserade Arab Times. 600 000 beräknas redan ha lämnat landet efter en intensiv kampanj som uppmanat dem återvända till sina hemländer.

Under fyra månaders tid har alla mobiltelefoner uppkopplade mot en mobilmast i Saudiarabien fått SMS skickade till sig som beordrat ”illegala utlänningar” att omedelbart lämna landet. Sista juli löpte en amnesti för illegala invandrare ut. Men till skillnad från exempelvis Sverige betyder amnesti i Saudiarabien inte att invandrarna får stanna utan att de slipper straff om de återvänder till sina hemländer frivilligt.

600 000 människor som sökt sig till det oljerika landet i förhoppning om ett bättre liv beräknas ha hörsammat amnestin och lämnat landet frivilligt. Det handlar om indier, pakistanier, araber från andra länder och afrikaner som kommer som lågkvalificerad arbetskraft och hoppas på jobb.

Myndigheterna har inte offentliggjort hur många illegala invandrare man önskar bli av med, men en medlem av Shurarådet som är en rådgivande instans till kungafamiljen i landet har talat om fem miljoner. Nu väntar omfattande polisiära insatser för att omhänderta och deportera alla dem som, trots uppmaningen, stannat kvar.

Av Saudiarabiens 32 miljoner invånare beräknas hela 12 miljoner vara utlänningar och många av dem befinner sig i landet illegalt. Vissa av dem kom till en början legalt till landet på arbetsvisum, men valde att stanna när det gått ut. Andra har rest på pilgrimsfärd till det heliga landet och sedan valt att stanna kvar trots att de inte får det.

Tidigare har de saudiska myndigheterna sett mellan fingrarna på den växande gruppen av illegala invandrare. Men med en växande arbetslöshet har pressen på att göra något åt situationen ökat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag