Saudiarabiens stridsflyg bombar Läkare utan gränser

King Salman bin Abdulaziz av Saudiarabien får stöd av USA i sin krigföring mot de jemenitiska Houthirenbellerna. Foto: Vita Huset
  • Tisdag 16 aug 2016 2016-08-16
E-post

JEMEN Minst 11 människor dödades och 19 skadades i saudiska flygbombningar mot ett sjukhus i nordvästra Jemen under måndagen. Sjukhuset drivs med hjälp av bistånd från Läkare utan gränser. Organisationen uttalar sig kraftfullt mot flygattacken som de menar strider mot folkrätten och den medicinska neutraliteten.

Under måndagens flygbombningar mot sjukhuset Abs, beläget i jemenitiska provinsen Hajja som belägrats av Houthirebeller, omkom nio personer inklusive en som arbetade på plats för Läkare utan gränser (MSF), rapporterar Al Jazeera.

Ytterligare sju människor fick sjukhuskrävande skador. Två av de skadade dog av komplikationer under överföringen till ett annat sjukhus i ett senare skede, berättar MSF i ett uttalande. Hela sjukhuset fick evakueras med avseende på personal och patienter.

MSF anklagar den USA-stödda koalition som leds av Saudiarabien för flyganfallet, och kräver garantier för att liknande krigshandlingar mot sjukvårdsinrättningar inte skall utföras i framtiden.

Den saudiskledda koalitionen som är i krig med Jemens Houthirebeller har under natten till tisdagen ännu inte uttalat sig om flyganfallet eller svarat på MSF:s kritik.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag