Schlagervinnaren: ”Det heter ju negro”

John Lundvik och Alexander Pärleros. Bild: Lina Agnas/http://politik.in2pic.com/Wikimedia commons
  • Tisdag 12 mar 2019 2019-03-12
E-post 4942

I lördags vann John Lundvik den svenska schlagerfestivalen. Men nu uppmärksammas sångaren för sin medverkan i ett avsnitt av Framgångspodden, som släpptes några dagar innan festivalen.

I avsnittet diskuterar Lundvik och Framgångspoddens Alexander Pärleros bland annat svensk rasism, och Lundvik är kritisk till hur antirasismen har fungerat.

– Det har blivit så överdrivet att man inte får säga svart, man får inte säga färgad. Man vågar inte ens säga vad man är. Rasen är ju… det heter ju ”negro”, det är ju det det heter, ”negress”, ”negro” – det står i ordboken. Det är rasen, samma som indier eller svensk, säger Lundvik, som är adopterad med en biologisk mor från Kuwait.

Lundviks kommentarer har lett till hård kritik på sociala medier.

Nyheter 24 uppmärksammar emellertid i första hand att Framgångspoddens Alexander Pärleros under diskussionen använde ”n-ordet”.

– Jag förklarar hur sjukt det var när jag var liten och lekte de här lekarna. Jag säger n-ordet, men jag visar respekt, säger Alexander Pärleros till Nyheter24.

Läs även: ”Negerbyn” byter namn efter kritik om rasism

Pärleros besvarar även kritiken på Instagram.

”Hej, jag berättade enbart hur otroligt konstigt det är att dom vuxna när jag var liten lärde en leka ’vem är rädd för svarteman’ och president och N-ordet. Det var absolut inte meningen att göra något fel jag kämpar varje dag för jämlikhet i samhället så beklagar om det togs fel. Jag sa bara namnet på leken ska absolut inte göras igen och jag ber om ursäkt” skriver Pärleros som svar på en kritisk kommentar.

Lyssna på avsnittet av Framgångspodden med John Lundvik här.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag