Schultz om anmälan mot Janouch: ”Det verkar osannolikt”

Dinamarca (t.v) och Janouch (t.h). Foto: Gabriel Liljevall / Vänsterpartiet samt Pressbild
  • Tisdag 15 aug 2017 2017-08-15
E-post 608

STOCKHOLM Den polisanmälan mot Katerina Janouch som Rosanna Dinamarca står bakom kan sluta med ingenting. Det tror Mårten Schultz, professor i civilrätt, som bedömer chanserna för framgång att få Janouch fälld som små. – Det verkar osannolikt, sammantaget, säger han till Nyheter Idag.

Vänsterpartiets riksdagsledamot Rosanna Dinamarca berättade under måndagen att hon polisanmäler Nyheter Idag-krönikören Katerina Janouch för förtal. Bakgrunden är en tweet som Katerina publicerat med en bild på Dinamarca och texten ”Trappan är mer effektiv än Tinder”. På bilden sitter Dinamarca på trappan vid medborgarplatsen och besöker ensamkommande afghaner som protesterar.

Men det är tveksamt om anmälan mot Janouch kommer leda till något konkret. Det menar Mårten Schultz, professor i civilrätt, när Nyheter Idag ringer för att lyssna om rättsläget. Schultz har även kommenterat ärendet på Twitter.

– Det är två olika moment. Det första är frågan om åtal och förtal åtalas sällan. Jag tror det hela kommer falla redan på den grunden. Nästa fråga är, är det här över huvud taget förtal?

På Twitter argumenterar Schultz att han tror yttrandefrihetsintresset väger tyngre, ett resonemang han refererar till i telefonen.

En del är ju jättearga på Janouch, finns det ingenting man kan göra rättsligt?

– Nej, jag tror inte det. Inte för det här. Jag tror att rättsligt sett är detta inte otillåtet, det är min samlade bedömning.

– Det är inte helt bortom lagens ordalydelse, det inte är tokigt att anser det är förtal om jag säger så. Men jag tror inte att det räcker. Det är inte ett felaktigt juridisk resonemang att säga motsatsen till det jag säger, men jag tror ändå inte att det räcker.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag