Schyffert 2015: Om några år ”TJÄNAR Sverige massor med pengar” på invandringen

Foto: Morgan Norman (CC BY 3.0)
  • Torsdag 3 okt 2019 2019-10-03
E-post 7391

SVERIGE Sverige skulle tjäna ”massor med pengar” på att vi tog emot tiotusentals asylsökande 2015, menade komikern Henrik Schyffert. Och för svenskarna skulle det bara kosta ”två quattro stagionis, en stor Fanta och ett Netflix-abonnemang”. Nu visar Aftonbladet att bara drygt var tionde av de som fick stanna permanent efter 2015 har fått jobb.

Under hösten 2015 sköljde en veritabel våg av migranter över Sverige och under en viss period kom över 10 000 asylsökande i veckan. Många undrade om Sverige skulle klara av att ta emot så stora volymer, men inte komikern Henrik Schyffert.

I ett ”succéinlägg”, som Aftonbladet beskrev det, försäkrade Schyffert att Sverige skulle tjäna på mottagandet ”om några år”.

”Om några år så kommer de som flytt hela vägen hit att jobba och betala skatt och fylla i momsblanketter och då TJÄNAR Sverige massor med pengar på att vi blir fler – men just i år, så här i början, kostar det alltså 27 miljarder. Och visst låter det dyrt, men utslaget på alla vuxna invånare i Sverige blir det 319 kronor i månaden”, skrev han på Facebook, och fortsatte med ett exempel som hånas än i dag:

”Det kostar oss alltså två quattro stagionis, en stor Fanta och ett Netflix-abonnemang att rädda livet på 80 000 människor i år.”

Fyra år senare har vi fått ett facit på hur det gick för de som kom 2015 och som fick permanent uppehållstillstånd. Med siffror från Statistiska centralbyrån visar Aftonbladet att 4 574 personer, drygt 11 procent av de som är över 15 år, har fått jobb. Samtidigt går betydligt fler på bidrag.

• 23 444 får etableringsersättning
• 18 405 får socialbidrag
• 9 970 får studiemedel
• 109 får a-kassa
• 101 får sjukpenning

– Sverige är ett av världens mest högteknologiska länder där vi rationaliserat bort enklare jobb. Därför är kunskapsgapet för stort för många av de flyktinginvandrare som kommer hit, säger nationalekonomen Per Lundborg till Aftonbladet om varför det är så svårt för många invandrare att få jobb.

Enligt Aftonbladets granskning har 60 501 av de knappt 163 000 personer som sökte asyl 2015 fått permanent uppehållstillstånd. Hur de övriga drygt 100 000 personerna har klarat sig på arbetsmarknaden framgår inte av kartläggningen.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag