Schyffert om varför SD-gubbar har fel: ”Vi har aldrig haft det bättre än vad vi har det idag”

Schyffert gästade Skavlan. Foto: Faksimil SVT
  • Lördag 4 feb 2017 2017-02-04
E-post 3458

STOCKHOLM Det är inte skottlossningar, mord, utanförskap, poliskris, migrationskris, no go-zoner, kriminalitet, radikalisering, våldtäkter, nedskärningar och fallande skolresultat som gör att folk blir SD-anhängare. Det är istället en irrationell rädsla. Det förklarade komikern Henrik Schyffert för Skavlan. – Vi har aldrig haft det bättre än vad vi har det idag, sade han.

När komikern Henrik Schyffert gästar Skavlan i SVT för att berätta om sin nya föreställning ”Var inte rädda” kom han snabbt in på människor som röstar eller är anhängare till Sverigedemokraterna. Han berättar att han ofta får mejl från dessa människor och att de tycker att Schyffert är ”dum”.

– Då tänkte jag att istället för att radera dom här mejlen och kalla dom för idioter, så tänkte jag försöka lista ut varför de är så arga.

Schyffert bor på en exklusiv adress innanför tullarna i centrala Stockholm. Där har han funderat på varför folk är så arga, något som verkar helt irrationellt för Schyffert.

– Då slog det mig, för vi har aldrig haft det bättre än vad vi har det idag. Vi har aldrig varit rikare, vi har aldrig varit mättare, vi har aldrig varit säkrare. Då är det konstigt att vi samtidigt är jätterädda. Och vi är rädda för allt i Sverige. Hela Stockholm är livrädda för bröd. Ställer man fram en brödkorg är det som att ställa fram en handgranat, folk får panik. Och vi är rädda för att ensamkommande vilsna flyktingbarn är hemliga IS-soldater för att ta över Allsång på skansen.

– Då tänkte jag att när SD-gubbarna hör av sig, då tänker jag att de är inte elaka, de är inte onda. De är inte rasister. De är livrädda.

Det värsta med den här irrationella rädslan är att fakta inte biter på SD-gubbarna. Och det är inte så konstigt enligt Schyffert, för själv är han flygrädd och hur mycket han än läser på om olycksstatistik för flygplan så kommer han fortfarande vara rädd för att flyga. Han tror att samma fenomen gäller de som är rädda och blir SD-gubbar.

– Det intressanta är att all fakta man slänger på dom, det fäster inte. Jag är flygrädd till exempel. Jag googlade det där. Flyger jag Stockholm – New York är det 5,7 miljoners chans att det ska vara en olycka. Jag ska flyga den där sträckan varje dag i över 14 000 år för att jag ska vara med om en olycka. Men den här faktan fäster inte på mig, för jag rädd på riktigt. Så jag är samma som dom.

Har du någon irrationell rädsla?
4679 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag