SD åter största parti och nytt rekord för Centerpartiet i Sentio

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 23 jan 2017 2017-01-23
E-post 1807

SVERIGE Ännu en gång noteras Sverigedemokraterna som Sveriges största parti, med 22,3 procents stöd, i en Sentiomätning. Detta trots att partiet backar marginellt jämfört med december förra året. Samtidigt backar Socialdemokraterna med två procentenheter och noteras till endast 21,8 procents stöd. Därmed skiljer endast en halv procentenhet mellan S och SD.

Det börjar bli tajt i kampen om Sveriges största parti. I förra mätningen var Socialdemokraterna störst, men nu är det Sverigedemokraterna som har noteras på den platsen. Men allt kan hända, det skiljer endast en halv procentenhet till tvåan Socialdemokraterna. Båda partier backar jämfört med decembermätningen i Nyheter Idag/Sentio, men Socialdemokraterna har ett större tapp med 2,0 procentenheter jämfört med Sverigedemokraterna som endast tappar 0,4 procentenheter.

Nyheter Idag har talat med Mattias Karlsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i riksdagen. Han ser mycket positivt på siffrorna, trots att partiet backar marginellt.

– När det gäller våra siffror är det bara att konstatera att vi ligger i slagläge för att bli största parti. Det skulle vara politisk historia om det blev valresultat. Det speglar hur samhällsdebatten har förändrats, hur vi har förändrats och hur väljarnas prioriteringar har förändrats.

För Moderaterna rör det sig i sidled med ett stöd om 18,4 procent, exakt samma resultat som partiet fick i december. Mätningen är utförd innan moderatledaren Anna Kinberg Batra meddelade att hon vill fälla regeringen Löfven redan i år och att han är beredd att föra samtal med SD i enskilda frågor. Det återstår alltså att se hur det utspelet påverkar opinionen för M. Det är ett utspel som Karlsson välkomnar.

– Jag tror och hoppas att vi skulle kunna vinna på det bägge två eftersom det utkristalliseras ett tydligare alternativ till det rödgröna styret. Moderaternas största problem har varit trovärdighet och är väl fortfarande i någon mening. Det man kan se är att Moderaterna blödde mycket till oss sedan valet men Anna Kinberg Batra har genom att anpassat sin politik till oss och till verkligheten så har hon lyckats stoppa den blödningen.

Karlsson tror att SD framöver har potential att hämta nya väljare bland kvinnor i LO-kollektivet, men även i olika invandrargrupper boende i förorter.

– Vi har varit för dåliga på att visa att vi är ett parti även för dom.

Centerpartiet och Miljöpartiet stora vinnarna

Januarimätningen är ännu ett nytt rekord för Centerpartiet i en mätning från Sentio. Med hela 8,9 procent utmanar Centerpartiet på allvar om att bli fjärde största parti. Det är en ökning från förra mätningen om 0,7 procentenheter och kanske inte så förvånande då många väljare uppfattar Annie Lööf som den egentliga ledaren i Alliansen.

Tidigare under mandatperioden har Centerpartiet växt till stor del på Miljöpartiets bekostnad, men här ser vi något som kan vara ett trendbrott. Miljöpartiet ökar med 1,9 procentenheter till 5,4 procent stöd i opinionen. Det är den enda förändringen som ligger utanför den statistiska felmarginalen. Detta talar för att Centerpartiet växer genom att hämta väljare från annat håll än den gröna konkurrenten Miljöpartiet.

Kristdemokraterna ökar marginellt till 3,9 procent och ligger därmed precis under riksdagsspärren. Det nya blocket som kommit att diskuteras som ett alternativ med M+SD+KD skulle gemensamt nå 44,6 procent om det vore val idag. Men i realiteten skulle stödet till KD inte kunna räknas in då de precis missar riksdagsspärren.

Ökningen för Miljöpartiet är statistiskt säkerställd, övriga förändringar ligger inom den statistiska felmarginalen. Mätningen är utförd med webbpanel mellan 12 och 18 januari. Totalt har 1029 personer intervjuats varav 759 uppgett partipreferenser.

PLUS: Ta del av alla siffror i januarimätningen från Nyheter Idag/Sentio

Kommer Kinberg Batras utspel gynna både M och SD?
10002 röster (se resultat)

Mätningen för januari månad — decembermätningen inom parentes

Moderaterna 18,4 (18,4)
“Liberalerna” 5,5 (6,4)
Centerpartiet 8,9 (8,1)
Kristdemokraterna 3,9 (3,7)

Socialdemokraterna 21,8 (23,8)
Vänsterpartiet 9,1 (9,2)
Miljöpartiet 5,4 (3,6)

Sverigedemokraterna 22,3 (22,6)

Fi 3,0 (2,0)
Piratpartiet 1,0 (1,5)

UPPDATERING: Artikeln har rättats.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag