SD-attacken mot Camilla Läckberg: ”Kan någon som skriver så illa vara författare?”

Henrik Vinge (SD) sågar Camilla Läckberg längs med fotknölarna. Foto: Nyheter Idag samt Wikimedia Commons
  • Fredag 16 Dec 2016 2016-12-16
E-post 836

STOCKHOLM Författaren Camilla Läckberg attackerade Jimmie Åkesson i ett inlägg på Instagram men då fick hon en råsop tillbaka av partiets presschef. ”Kan någon som skriver så illa vara författare? Kanske skriver hon inte sina böcker själv”, skriver Vinge i ett SMS till Aftonbladet.

Det började med en intervju i Expressen där Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson berättar att han läser Astrid Lindgren-böcker för sin 3-årige son Nils.

– Jag har inspirerats av Astrid Lindgren. Det hon beskriver i sina böcker är fantastiskt fint och något som jag vill föra vidare på olika sätt, förklarade Åkesson i intervjun.

Läckberg rasade på Instagram

Intervjun med Åkesson uppmärksammades av författaren Camilla Läckberg som rasar över att Åkesson säger sig ha inspirerats av Astrid Lindgren. Enligt Läckberg, som själv poängterar att hon aldrig lärde känna Lindgren, står Åkesson och den folkkära barnboksförfattaren för helt olika värderingar.

”Och hela min själ gör ONT när jag ser hur SD:s partiledare försöker claima Astrid Lindgren som ’sin’. Förlåt men hur fräck och okunnig kan man vara??? VET han inte vad Astrid stod för? Jag kände henne inte personligen men jag har hela mitt liv beundrat kvinnan, människan, författaren Astrid Lindgren”, skriver Läckberg bland mycket annat på Instagram.

Ett annat argument som Läckberg för fram är att Sverigedemokraternas riktiga ”värdegrund” kommer fram när riksdagsledamoten Kent Ekeroth är berusad.

”Hon stod upp emot främlingsfientlighet och rasism och jag tror hon skulle vänt sig i sin grav vid blotta tanken på att SD försöker införliva henne i den nationalromantik de försöker sälja in”.

Sågningen: ”Kan någon som skriver så illa vara författare?”

Det är inte ovanligt att kändisar som vill få lite gratis media passar på att attackera just Sverigedemokraterna och anklaga partiet för dåliga värderingar. Partiets presschef Henrik Vinge har kommenterat Läckbergs utspel efter att ha läst hennes text på Instagram.

Och hans svar är kanske den värsta råsopen man kan ge en författare.

”Man blir förvånad när man läser hennes blogginlägg. Kan någon som skriver så illa vara författare? Kanske skriver hon inte sina böcker själv”, skriver Vinge i ett SMS till Aftonbladet.

När Nyheter Idag når Henrik Vinge på fredagkvällen för en kommentar poängterar han att fler delar hans uppfattning. ”Många har hört av sig och sagt att även hennes böcker är slarvigt skrivna. Jag har inte läst dem och kan därför inte själv avgöra om det stämmer”, skriver Vinge i SMS till Nyheter Idag.

Även Jimmie Åkessons politiska sekreterare har kommenterat Läckbergs utspel. Han menar att det är svårt att tolka utspelet ”som annat än trams”.

”Camilla Läckbergs utfall känns mest som ett lågt sätt att söka uppmärksamhet”, skriver han på Facebook.

I sociala medier spekuleras i att Läckbergs attack mot SD grundar sig i att hennes egna böcker säljer dåligt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag