SD vill göra Ygeman historisk: ”Avgå”

Anders Ygeman, Jimmie Åkesson Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 19 feb 2021 2021-02-19
E-post 2323

STOCKHOLM Anders Ygeman har redan fått avgå en gång. Nu vill SD göra honom till den förste minister som tvingas lämna två gånger efter DN:s avslöjande om elberedskapspengarna. ”Givet att dessa uppgifter stämmer, att Anders Ygeman har ljugit för riksdagen och för väljarna samt slösat bort hundratals miljoner av skattebetalarnas pengar, så kan han inte vara kvar som minister, då måste han avgå”, skriver Jimmie Åkesson i ett skriftligt uttalande.

På torsdagen avslöjade DN att Ygeman tillsammans med Svenska kraftnät i hemlighet skjutit till en miljard kronor av de nationella elberedskapspengarna för att lösa Stockholms akuta elproblem. Kostnaden för att lösa problemen var bara en fjärdedel. Pengarna gick till det privata bolaget Stockholm Exergi.

Läs mer: Ygeman (S) förnekade att elberedskapspengar har använts: ”Måste få konsekvenser”

Nu kräver Sverigedemokraterna Anders Ygemans avgång.

– Givet att dessa uppgifter stämmer, att Anders Ygeman har ljugit för riksdagen och för väljarna samt slösat bort hundratals miljoner av skattebetalarnas pengar, så kan han inte vara kvar som minister, då måste han avgå, skriver Jimmie Åkesson i ett skriftligt uttalande.

I januari svarade Ygeman på en skriftlig fråga från SD:s Mattias Bäckström Johansson om utbyggnaden av elnäten. Då nekade han till att man använt elberedskapspengarna.

Inledningsvis vill jag kommentera Mattias Bäckström Johanssons påstående om att staten använt medel ur Sveriges beredskapskassa, vilket inte stämmer. Hur dessa pengar används är reglerat i anslagets ändamål i budgetpropositionen. De ska användas främst till elberedskap och civilt försvar inom energisektorn. De används inte med syfte att åtgärda effektproblem i storstadsområdena.

Anders Ygeman ska även inställa sig hos riksdagens näringsutskott för att redogöra för alla detaljer. Det är Moderaternas energipolitiske talesperson Lars Hjälmered som har kallat honom och Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe.

Hjälmered kan komma att skicka in en KU-anmälan mot Ygeman.

– Jag utesluter inte fler initiativ till konstitutionsutskottet. Vi vill gå till botten med det här: Kanske finns det hemliga handlingar eller annat som vi bör ta del av. För sammantaget är uppgifterna väldigt allvarliga, säger Hjälmered till DN.

2017 fick Anders Ygeman avgå som inrikesminister i samband med Transportstyrelsenskandalen. Han gjorde comeback som energi- och digitaliseringsminister 2019.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag