SD begär riksdagsdebatt om coronadödsfall på äldreboenden

Henrik Vinge. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 6 maj 2020 2020-05-06
E-post

SVERIGE Sverigedemokraterna har lämnat in en begäran om att hålla en särskild debatt i riksdagen om dödsfallen på svenska äldreboenden till följd av coronaviruset. Det skriver partiet på sin sajt.

SD skriver att Sverige har höga dödstal jämfört med våra grannländer och att en förklaring till det är att smittan har fått spridning på våra äldreboenden, bland annat för att personalen inte fått tillgång till lämplig skyddsutrustning.

Aftonbladet rapporterade nyligen att 212 av Stockholms 400 äldreboenden har drabbats av viruset.

”För att undvika motsvarande katastrof drabbar hela landet behöver politiken ta ett nationellt ansvar. Rikets styrande bör inte gömma sig bakom myndigheters, kommuners och huvudmäns ansvar. För att kunna skydda äldre runt om i landet från död och lidande begär vi en särskild debatt om döden på svenska äldreboenden”, skriver SD.

– Vi måste göra allt som står i vår makt för att äldre i övriga landet inte drabbas lika hårt som de på Stockholms äldreboenden, säger partiets gruppledare i riksdagen Henrik Vinge i en kommentar.

– Sverige har dubbelt så höga dödstal som våra nordiska grannländer tillsammans. Ett av skälen är att regeringen misslyckats med att skydda de äldre.

Missa inte vår tidigare intervju med partiledaren Jimmie Åkesson: Åkesson: ”Här gömmer sig regeringen bakom myndigheter”

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag