SD får ännu en kommunfullmäktigeordförande: ”Man pratar med alla”

Foto: Riksdagen/Wikipedia - Sirius
  • Fredag 19 okt 2018 2018-10-19
E-post 233

MUNKEDAL I västkustskommunen Munkedal har Sverigedemokraterna fått sin andre kommunfullmäktigeordförande genom tiderna, efter Hörby kommun. – Det är ett hedersamt uppdrag. Heikki Klaavuniemi går in på sin tredje period och förutom våra egna röster så fick han nio röster till från andra partier, säger Matheus Enholm, gruppledare för SD i Munkedal.

Heikki Klaavuniemi vann med en rösts marginal – 18-17 – mot den andre kandidaten Christer Nilsson (C) i en sluten omröstning. Enligt SVT som har pratat med en anonym källa så har Liberalerna och Moderaterna gjort upp med SD om ordförandeposten. Tillsammans får de tre partierna 18 röster.

Matheus Enholm är å sin sida tydlig med att det inte finns något samarbete. Han säger samtidigt:

– Det här leder kanske till att vi stöder Moderaternas kandidat till kommunstyrelseordförande när det är val för det senare i höst. Men det ska inte förväxlas med att vi har ett samarbete för det har vi inte, säger Enholm som i stället hänvisar till ett bra politiskt klimat i Munkedal.

– Vi har alltid haft en väldigt god samtalston här i Munkedal. Vi har kunnat rösta på ett förslag från Miljöpartiet, eller från Moderaterna. Det enda som spelar någon roll är om förslaget är bra.

Vad tror du det beror på att ni, som du säger, kan samtala?

– I en liten kommun är partitillhörighet sekundär och person är det primära. Sossarna och moderaterna har röstat på våra förslag, vi har röstat på deras förslag under den förra mandatperioden.

– I en liten kommun så springer man på varandra i mataffären. Man kan inte ha en tråkig ton. Det funkar inte, säger Matheus Enholm.

Munkedal har drygt 10 000 invånare.

Läs mer: Planen – så ska SD styra med M i Hörby

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag