SD får högst förtroende om invandring och kriminalpolitik i ny mätning

Bild: Nyheter Idag/Pixabay
  • Lördag 4 nov 2023 2023-11-04
E-post

Flera opinionsmätningar visar att Sverigedemokraterna drar iväg från Moderaterna i väljarstöd, och i den senaste mätningen från Ekot/Indikator fick SD ensamma ett högre stöd än de tre regeringspartierna tillsammans. Nu rapporterar Ekot i Sveriges Radio att SD är det parti som har högst förtroende bland väljarna i två av väljarnas mest prioriterade frågor, enligt en ny mätning från Ekot/Indikator.

Det handlar om lag och ordning samt invandring och integration, där 26 procent respektive 34 procent anger att SD har den bästa politiken, före Socialdemokraterna och Moderaterna.

– Sverigedemokraterna har länge fått höga betyg för sin invandringspolitik, bland väljarna, och sedan har de varit framgångsrika med att koppla ihop invandringspolitiken med brottsligheten och det har gynnat dem i den frågan också, säger Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach.

Moderaterna, som bara fick 16,1 procents väljarstöd i den senaste Indikator-mätningen, har endast högst förtroende bland väljarna i försvarsfrågan.

– Den fråga där Moderaterna har ett sakägarskap, är försvarsfrågan, och här kanske det finns ett ljus i tunneln för Moderaterna, om det händer något i Natofrågan, och den kommer upp på den politiska dagordningen, så kan det gynna partiet, säger Indikators opinionschef Per Oleskog Tryggvason till Ekot.

Moderaterna har även högst förtroende i fråga om inflation och energi, men där delar partiet förstaplatsen med Socialdemokraterna, som i sin tur har högst förtroende när det gäller sjukvård, skola och utbildning, Sveriges ekonomi, och arbetsmarknadsfrågor.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch blev förutom vice statsminister även energi- och näringsminister. Men när det gäller energifrågan anser endast 3 procent att KD har den bästa energipolitiken.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson som även är arbetsmarknadsminister har ett liknande problem, då endast 3 procent av väljarna anser att L har den bästa arbetsmarknadspolitiken.

– Johan Pehrson har fått väldigt lite publicitet för sin ministerpost, den tillför inte partiet mycket. När det gäller Ebba Busch är det lite annorlunda, hon har blivit måltavla för den kritik om svikna löften som har drabbat regeringen. Det handlar om de försenade elstöden och att bensinkostnaderna inte sjönk så mycket som många hade hoppats före valet, säger Fredrik Furtenbach.

Läs även: SD ökar rejält – större än regeringen i ny mätning

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag