SD får inte hyra Folkets park: ”Jag blir skitförbannad”

Foto: News Øresund - Johan Wessman (CC BY 3.0)
  • Tisdag 7 maj 2019 2019-05-07
E-post 2319

BJUV Pia Trollehjelm, ordförande för Sverigedemokraterna i skånska Bjuv, ville hyra rotundan på Billesholms Folkets park för en fotografering. Svaret, säger hon, blev nej – Folkets park har en policy som innebär att man inte hyr ut till sverigedemokrater.

”Vi vill inte på något sätt bidra till att sprida åsikter som kränker mänskliga rättigheter. Därmed säger vi nej till att hyra ut våra lokaler till Sverigedemokrater samt andra rasistiska, främlingsfientliga, ickedemokratiska och exkluderande rörelser”, skriver riksorganisationen Folkets Hus och Parker på sin hemsida.

– Jag blir skitförbannad, helt klart blir jag det, säger Pia Trollehjelm som uppmärksammade saken på sin Facebooksida.

I kommunvalet 2018 fick SD 33 procent av rösterna i Bjuv. En tredjedel av kommunens befolkning anses alltså ha åsikter som går stick i stäv med Folkets parks värdegrund.

– Det tror jag att folk har reagerat över. I och med att vi har så många sverigedemokrater i vår kommun tror jag att många har blivit upprörda över det här, säger Pia Trollehjelm som även är 2:e vice ordförande i Bjuvs kommunfullmäktige.

På Billesholms Folkets parks hemsida står Bjuvs kommun som en av dess sponsorer och samarbetspartners. Parken drivs av Billesholms arbetares fastighetsförening som i fjol fick 300 000 kronor i bidrag från kommunen.

Vi ringde upp och intervjuade socialdemokratiske lokalpolitikern Kenneth Bolinder som är ordförande i Billesholms Folkets park och frågade om den nekade uthyrningen.

Bli PLUS-medlem och läs hans svar!

Som prenumerant bidrar du aktivt till Nyheter Idags journalistik, för 69 kronor i månaden.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag