SD-förslag om att redovisa invandringens kostnader väcker raseri: ”Välj kärleken istället”

Det hettade till i Stadshuset.
  • Torsdag 27 apr 2017 2017-04-27
E-post 4867

STOCKHOLM Sverigedemokraternas motion om att utreda stadens kostnader för immigrationen stötte på hårt motstånd då den debatterades i Stadshuset på måndagskvällen. – När det gäller människor som är på flykt undan krig, struntar jag i vad det kostar, sade Cecilia Brink (M).

Det var nästan 15 månader sedan Per Ossmer m. fl. (SD) lade fram en motion om att tillsätta en utredning för att klarlägga Stockholms kommuns kostnader för flyktinginvandring och illegala invandrare. Kommunstyrelsen rekommenderade att motionen avslogs, men nu var det dags för debatt i fullmäktige – och en vild debatt blev det.

– Ni har en människosyn som jag tycker är fullständigt vidrig, utbrast Karin Gustavsson (S) tidigt i debatten och ifrågasatte syftet med utredningen.

Både Per Ossmer och hans partikamrat Martin Westmont försvarade förslaget med att det handlade om fakta som medborgarna förtjänade att känna till, och att det handlade om elementär redovisningsteknik. Sedan tog den politiske vilden Rikard Wall (tidigare SD) plats i talarstolen och förvånade genom att yrka på avslag för motionen, dock med motiveringen att det redan var välkänt från flera internationella studier att invandringen innebar en stor kostnad.

Kritik mot SD:s förslag fortsatte att hagla från praktiskt taget varje parti – KD var ensamma om att inte yttra sig – med miljöpartiets Haval Murad som en av de mer enträgna talarna. Redan i sitt första anförande ådrog han sig en tillrättavisning från mötesordförande för sitt bruk av orden ”jävla” och ”skitsnack”. Han menade att människor inte kostar pengar, utan att människor berikar samhället. Han använde sig själv som exempel på en invandrare  som betalar ”jättemycket skatt” och därmed bidrar till statens intäkter.

– Om det nu är så, varför vill man inte ta fram några siffror på detta? replikerade Per Ossmer.

Flera talare var av åsikten att det inte spelade någon roll om invandring innebar en kostnad eller ej.

– Nej, vi ska inte räkna ett enda öre på vad folk kostar!, kommenterade Ann-Margarethe Liv (V).

– När det gäller människor som är på flykt undan krig, struntar jag i vad det kostar, sade Cecilia Brink (M).

Jessica Jormtun (MP) menade att det var en ”total ickefråga” och man skulle ”välja kärleken istället”.

Per Ossmer fortsatte att försvara förslaget med att det var en grundläggande nationalekonomisk princip att räkna på olika grupper av människor, och hade sitt eget sätt att sammanfatta debatten:

– Nu låter jag nästan som Bosse Ringholm, alltså en papegoja. Man vill inte, man vill inte, man vill inte.

Sverigedemokraterna fick inte igenom sitt förslag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag