SD fortfarande störst i Yougovs opinionsmätning – men backar

Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 23 aug 2018 2018-08-23
E-post 464

SVERIGE Sverigedemokraterna fortsätter att toppa Yougov/Metros opinionsmätningar, men backar för andra månaden i rad. I augustimätningen får partiet 24,2 procent, att jämföra med 25,7 procent i juli.

– Det är möjligt att SD toppade formen lite för tidigt. Många trodde att bilbränderna skulle gynna partiet men det verkar de inte ha gjort, säger statsvetaren Sören Holmberg till Metro.

Sverigedemokraterna är ändå fortfarande Sveriges största parti enligt Yougovs senaste mätning. På andra plats kommer Socialdemokraterna med 21,9 procent av folkets stöd, och därefter hamnar Moderaterna på 15,8 procent. Regeringspartiet Socialdemokraterna ligger nu långt under valresultatet 2014.

– De är på väg mot ett historiskt bottenrekord. De har inte varit såhär dåliga sedan vi fick allmän rösträtt och än så länge ser vi inga tecken på någon återhämtning, säger Sören Holmberg.

De rödgröna partierna är tillsammans ändå större än Alliansen. S, MP och V samlar ihop 36,2 procent mot de borgerliga partiernas 32,8. I den siffran räknas även Kristdemokraternas stöd in, även om partiet ligger strax under fyraprocentsspärren.

Samtidigt får gruppen ”övrigt” (exklusive Feministiskt initiativ) hela 4,8 procent. Tillsammans med Fi (2,1 procent) och KD (3,8 procent) innebär det att 10,7 procent av väljarna kommer att ”slösa bort” sin röst på partier som inte tar sig in i riksdagen.

PLUS: Sentio augustispecial: Här är partiet som får en kalldusch

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag