SD goes Staffanstorp: Vill använda husvagnar till migranter i Malmö

Foto: News Øresund - Johan Wessman (CC BY 3.0)
  • Torsdag 16 maj 2019 2019-05-16
E-post

MALMÖ Husvagnar och båtar istället för hotellnätter och bostadsrätter. Så vill Sverigedemokraterna i Malmö att nyanlända ska bo efter att tidningen Hem & Hyra avslöjat hur kommunen köper in dyra akutboenden åt hemlösa på skattebetalarnas bekostnad.

Hem & Hyras avslöjande visar att Malmö stad betalar fantasihyror till privata bolag för boenden åt hemlösa. Man berättar bland annat om en familj på sex personer som kom till Sverige för två år sedan och bor i en lägenhet på två rum och kök för 1 495 kronor per dygn – över en halv miljon kronor per år.

Läs mer: Nyanländ familj bor för en halv miljon per år – fantasihyror för boende åt hemlösa i Malmö

För att råda bot på situationen presenterar nu Sverigedemokraterna i Malmö en rad förslag för hur hemlösheten i kommunen kan minskas. Bland annat vill man att ansvarig nämnd upphandlar boenden först och främst i andra kommuner där det finns fler bostäder tillgängliga.

”Utgångspunkten för Sverigedemokraternas förslag är att alla inte har råd att bo i Malmö och det är inte kommunen som ska subventionera att alla bor i storstaden. Dessutom konstaterar Sverigedemokraterna att asylsökande och nyanlända kommer ha svårigheter att få tag på bostäder i Malmö och att skattebetalarna inte ska belastas för detta”, skriver partiet i ett pressmeddelande.

SD vill att Malmö stad ska sluta ta emot nyanlända tills att alla hemlösa i kommunen har fått bostad. Man vill dessutom att ansvarig nämnd ska använda husvagnar, båtar och liknande boenden istället för dyrare alternativ som hotellnätter, inköpta bostadsrätter, villor och moduler för de nyanlända som kommunen har tvingats ta emot hittills.

Förslaget är i linje med vad som har gjorts i Staffanstorp där kommunens starke man Christian Sonesson (M) har uppmärksammats för att man låter nyanlända bo temporärt i husvagnar.

Lyssna: Nyheter Idag-Podden: Wallerstein talar ut om sossar, medier och andra fiender

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Tycker du att andra kommuner också borde placera migranter i husvagnar?
4046 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag