SD har förlorat nästan var tredje väljare sedan i mars

  • Torsdag 16 Nov 2017 2017-11-16
E-post 1442

SVERIGE Sverigedemokraterna tappar rejält i senaste opinionsmätningen från Aftonbladet/Inizio. Partiet har nu förlorat nästan var tredje väljare sedan i mars i år och det är framförallt Moderaterna som väljarna flyr till.

Jimmie Åkesson och SD får nöja sig med ett väljarstöd på endast 15,4 procent i november jämfört med 22,2 procent i mars i år. Resultatet under våren var det högsta som partiet fått i en mätning från Aftonbladet/Inizio.

Betydligt bättre går det för Ulf Kristersson och Moderaterna som går framåt för tredje månaden i rad och får 23,2 procent i mätningen. Det är nästan exakt på samma nivå som partiet fick i riksdagsvalet 2014 (23,3 procent).

Enligt Inizio går väljarströmmen främst från SD till M. Det tycks finnas stora förväntningar på än så länge relativt nye partiledaren Ulf Kristersson.

Andra noterbara resultat från opinionsmätningen är att såväl Miljöpartiet som Kristdemokraterna ligger precis på fyraprocentsspärren till riksdagen, medan Liberalerna ligger under den på 3,3 procent.

Socialdemokraterna backar till 28,6 procent medan Centerpartiet får nöja sig med 10,1 procent. C-ledaren Annie Lööfs framgångar i opinionen under året tycks nu vara över.

Vänsterpartiet får 6,8 procent, en dryg procentenhet mer än i valet 2014, medan Feministiskt initiativ ligger kvar under riksdagsspärren på 2,7 procent.

Aftonbladet/Inizios mätning genomfördes på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel. Undersökningen omfattar 2 265 webbintervjuer med personer som är 18 år eller äldre under perioden 8-13 november 2017.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag