SD: ”Helt oacceptabelt” att illegala invandrare får tandvård för 50 kronor

Foto: Folktandvården Skåne/SD
  • Torsdag 16 Nov 2017 2017-11-16
E-post 8109

SVERIGE Sverigedemokraterna skriver på Twitter att det är ”helt oacceptabelt” att illegala invandrare får tandvård för 50 kronor i Sverige, samtidigt som många svenskar inte har råd med tandvård alls.

Det är SD:s äldrepolitiske talesman Per Ramhorn som kritiserar systemet som han anser är orättvist.

– Var femte svensk avstår tandvård av ekonomiska skäl medan illegala betalar femtio kronor. Detta är helt oacceptabelt! säger han.

SD har lagt upp citatet på Twitter och illustrerar det med en bild på en äldre person som går med rollator.

Sommaren 2013 införde Alliansregeringen, efter hot från Miljöpartiet om att dra sig ur det blå-gröna regerings­samarbetet, subventionerad ”vård som inte kan anstå” för så kallade papperslösa flyktingar. Ett besök hos tandläkaren eller hos läkare kostar från och med 1 juli 2013 endast femtio kronor för människor som vistas illegalt i Sverige. Barn till papperslösa fick samtidigt rätt till helt fri tand- och sjukvård.

Flera landsting, mottagningar eller enskild vårdpersonal har emellertid på eget initiativ valt att ge mer långtgående vård än den som lagen kräver. Sammanlagt är det nu sex landsting som erbjuder illegala invandrare vård på samma villkor som för svenskar, men till ett betydligt lägre pris än det svenskar måste betala.

Samtidigt är det många svenskar som inte har råd att gå till i synnerhet tandläkaren om de får problem med tänderna. Enligt en artikel i Aftonbladet från 2012 avstår var femte svensk från att gå till tandläkaren för att det är för dyrt. Siffrorna kommer från en undersökning som Försäkringskassan lät göra och i synnerhet pekas studenter ut som en utsatt grupp.

Och allt det här har ända sedan 2013 varit en infekterad politisk fråga.

De som kritiserar systemet menar att det är viktigt att svensk lag upprätthålls och att de som fått utvisningsbeslut lämnar landet. Många av kritikerna tycker dessutom att det är orättvist att svenskar som betalar skatt tvingas betala mer för sin tand- och sjukvård än vad illegala invandrare behöver göra.

Anhängare av den subventionerade sjuk- och tandvården för de illegala invandrarna avfärdar istället kritikerna som inhumana och rasister.

För ett par veckor sedan ledde lagen om subventionerad vård för illegala invandrare till en debattstrid i Svenska Dagbladet mellan tidningens ledarskribent Thomas Gür och Moderaternas migrationspolitiske talesman Johan Forssell. Forsell undvek dock att svara på om partiet tänker driva frågan om att riva upp lagen om subventionerad vård för illegala invandrare eller inte.

SD är, än så länge, det enda parti som motsätter sig förmånerna för de illegala invandrarna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag