SD i Malmö kräver slöjförbud

Foto: Flickr
  • Fredag 9 aug 2019 2019-08-09
E-post 1073

MALMÖ Sverigedemokraterna i Malmö har lämnat in en motion där man kräver förbud mot ”värderingsstyrda slöjor” i stadens kommunala för- och grundskolor.

– Jag menar att ett slöjförbud är en nödvändig åtgärd om Malmö stad vill komma åt problemen med hedersförtryck och religiöst tvång. Det handlar också om att barn ska få möjligheten att vara barn och att samhället måste stå upp för våra grundläggande och traditionella värderingar, säger Magnus Olsson, kommunalråd för SD i Malmö, i ett pressmeddelande.

I senaste kommunvalet fick SD drygt 16 procent av rösterna i Malmö som nu styrs av Socialdemokraterna och Liberalerna. Sara Wettergren (L), ordförande i grundskolenämnden, nobbar det nya förslaget.

– Ett slöjförbud är inte rätt väg att lösa hederproblematik och religiöst tvång. Jag tror till och med att förbud kan få motsatt effekt då dem det verkligen berör – barnen – riskerar att hamna i kläm. Det hjälper inte att peka med hela handen från politikens sida i en komplex fråga, särskilt inte om effekten inte blir den önskade. Det är därför inte aktuellt att införa slöjförbud i Malmös skolor, säger hon till Lokaltidningen.

Nyheter Idag frågar Magnus Olsson vad han tror om chanserna att få bifall för förslaget.

– Förhoppningen att få igenom motionen måste man ändå vara ärlig och säga att den troligtvis är låg. Möjligt att Moderaterna skulle kunna stödja oss med tanke på att vi har lånat delar av förslaget från Moderaterna i Staffanstorp, säger han och pekar samtidigt på att motionen precis är inlämnad och att mycket kan hända innan den går till omröstning.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag