SD i Skurup: ”Vi kan aldrig acceptera bidragsbrott”

SD:s Lars Nyström infälld. Foto: Nyheter Idag/Privat
  • Onsdag 20 feb 2019 2019-02-20
E-post 1993

SKURUP Skurups kommun har polisanmält 17 ensamkommande för bidragsbrott efter att de fått sin ålder uppskriven. – Vi är av den åsikten att alla bidragsbrott är fel och ska inte accepteras i vår kommun, säger Lars Nyström, Sverigedemokraternas gruppledare i Skurup.

– När man ägnar sig åt bidragsbrott så tar man ju från våra gemensamma resurser som ska gå till de svaga i samhället, och det tycker inte vi är acceptabelt, säger Lars Nyström.

Det var hans parti som i höstas fick igenom en motion som innebär att kommunen ska polisanmäla ensamkommande som fått sin ålder uppskriven och misstänks ha ljugit om sin ålder. Nu har 17 personer anmälts för bidragsbrott.

Läs mer: Kommun polisanmäler åldersfuskande invandrare – saboteras av Vänsterpartiet

Samtidigt har Vänsterpartiet uppmanat alla ensamkommande som polisanmäls att i sin tur anmäla politikerna som ligger bakom polisanmälan, för förtal. Skånska Dagbladet rapporterade på onsdagen att tre politiker redan har blivit anmälda för falsk tillvitelse – en form av falsk anklagelse.

– Det säger väl kanske lite mer om deras uppfattning om moral. Tydligen är det inget problem att ägna sig åt bidragsbrott men att göra något åt det är tydligen något väldigt farligt, säger Lars Nyström.

Tror ni att de ensamkommande har uppgett fel ålder med uppsåt?

– Det kan finnas både och. Jag sitter inte själv i socialnämnden så jag har inte detaljkunskap, men skulle det vara någon som får åldern uppskriven tio år, eller en som får den uppskriven tre månader eller ett halvår… Jag menar, det är viss skillnad ju.

Lars Nyström vet inte hur mycket bidrag som kan ha betalats ut felaktigt till de 17 polisanmälda personerna.

– Men jag kan säga att oavsett om det är en krona eller en miljon så är det lika allvarligt, för vi kan aldrig acceptera bidragsbrott. Det tycker inte jag i alla fall och mitt parti här i Skurup.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag