SD i Stockholm vill sätta nyanlända elever i särskilda skolor

Foto: Holger Ellgaard / Wikimedia Commons
  • Måndag 30 okt 2017 2017-10-30
E-post 502

STOCKHOLM I sin skuggbudget presenterar Sverigedemokraterna i Stockholm flera förslag för att öka sammanhållningen i staden. Ett av dessa är att nyanlända ungdomar ska sättas i särskilda skolor som prioriterar svenskundervisning.

Sverigedemokraterna i Stockholms stad presenterar sin skuggbudget för Stockholms kommun. I budgeten föreslås en rad med förslag på integrationsområdet, en av dem är att nyanlända ungdomar ska sättas i enskilda skolor, det uppger StockholmDirekt.

Rubriken för Sverigedemokraternas budget för 2018 är ”Vi prioriterar stockholmarna!” och innehåller frågor som prioriterar trygghetsskapande, enligt Martin Westmont, vice gruppledare för SD i stadshuset.

En av de större utgiftsposterna i budgeten handlar om att öka sammanhållningen i Stockholm. En av åtgärderna för detta är att införa en särskild förberedelseskola för nyanlända där svenskundevisningen får stort utrymme.

– De andra partierna har kanske tänkt i de banorna, men vi anser att barn från andra länder slussas in i skolsystemet för tidigt. De har ofta inte fullgoda kunskaper i svenska och kan inte följa den vanliga utbildningstakten, vilket gör att tempot i klassrummen sänks för alla elever, säger Martin Westmont, till StockholmDirekt.

SD anser att ett sådant förslag kan komma att öka sammanhållningen i Stockholm. Per Ossmer, Sverigedemokraternas gruppledare i Stadshuset, uppger till Dagens Nyheter att genom detta upplägg kan de nyanlända få en särskild utveckling och sedan kan de få prova på vanliga skolor.

En annan fördel med förslaget, enligt Per Ossmer, är att det inte blir lika mycket störningar i vanliga skolklasser. På detta sätt kan förslaget gynna alla parter.

Ossmer uppger att han inte tror att förslaget kan komma att öka segregationen och påpekar att förslaget i sig är inte nytt utan har föreslagits flera gånger tidigare av partimedlemmar i form av motioner.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag