SD kan komma att ansluta till M-linjen om att skära ner SVT och SR

SVT-huset i Stockholm. Foto: Mattias Albinsson / FT Bild
  • Lördag 11 maj 2019 2019-05-11
E-post 3206

Flera tunga SD-företrädare och hela 17 SD-distrikt väntas stå bakom en motion till partiets landsdagar om att kraftigt skära ner SVT och SR. I praktiken betyder SD-förslaget att de ansluter till Moderaterna i Stockholm om att lägga ner SVT och SR i nuvarande form. ”Vi motionärer föreslår att det vänstervridna propagandamaskineriet ska bantas påtagligt och omorganiseras i grunden”, skriver riksdagsledamoten Josef Fransson (SD).

Två distrikt i Moderaterna har under lördagen klubbat igenom förslag om att kraftigt förändra public service. Längst går länsförbundet i Stockholm som klubbat igenom förslag om att avveckla SVT, SR och Utbildningsradion helt och hållet. Partiets distrikt i Västra Götaland har klubbat igenom förslag om att ”begränsa” uppdraget.

Det berättar Moderaternas riksdagsledamot Jan Ericsson på Twitter. Han har själv ingått i public service-kommittén som nyligen utredde och lade fram förslaget om skattefinansiering av den statliga mediejätten. Ericsson gjorde sig känd för en stramare linje än den som sedan röstades igenom i riksdagen.

SD kan komma att ansluta till M-linjen

Det är inte bara i Moderaterna som det finns en stark vilja att antingen begränsa public service, eller att helt lägga ner verksamheten. På Facebook meddelar Sverigedemokraternas riksdagsledamot Josef Fransson att han, och flera andra tunga SD-toppar, står bakom en motion till partiets landsdagar som föreslår att public service ska ”bantas påtagligt”.

”I Sverigedemokraterna har vi partistämma i november och till den finns en motion som ska behandlas och som berör Public Service framtid där vi motionärer föreslår att det vänstervridna propagandamaskineriet ska bantas påtagligt och omorganiseras i grunden”, skriver han.

Vidare understryker Fransson att förslagen om att skära kraftigt i SVT och SR mycket väl kan bli realitet. Flera opinionsmätningar talar för att M, KD och SD skulle kunna nå en egen majoritet. I ett sådant läge behöver M och SD få med sig KD, något som Fransson inte ser som omöjligt.

”Om stockholmsmoderaternas motion antas på deras partistämma och om vår motion går igenom på vår stämma, då bör det finnas ett gyllene läge att radikalt förändra denna socialistiska kvarleva”, fortsätter han.

Förutom Fransson står även SD-toppen Martin Kinnunen bakom motionen samt Johny Skalin, även han riksdagsledamot. Utöver detta redovisar Fransson att även 17 distriktsordföranden står bakom motionen, där Skalin ingår i den listan som ordförande för SD Västernorrland.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag