SD kontrar rikspolischefen med egen armbandskampanj: ”Avgå Dan Eliasson”

Linus Bylund (SD) poserar med armbandet som uppmanar till Eliassons avgång.
  • Onsdag 6 jul 2016 2016-07-06
E-post

ALMEDALEN Nyligen förklarade rikspolischef Dan Eliasson att han ”ser det som en merit” om Jimmie Åkesson kräver hans avgång. Nu har SD svarat på utspelet och dragit igång en egen armbandskampanj om just Eliassons avgång. – Han är en del av problemet att vi inte kan komma tillrätta med kriminalitet, säger Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge till Nyheter Idag.

Det stormar just nu runt polismyndigheten och synnerligen rikspolischef Dan Eliasson, inte minst med anledning av de sexövergrepp som drabbar unga tjejer på festivaler i Sverige. Polisens svar på sexbrottsligheten var en armbandskampanj med texten ”tafsa inte”. Armbanden hjälpte inte, vittnesmål från brottsoffer gör gällande att de tafsande killarna själva bar polisens armband när de begick övergreppen.

Trots den hårt kritiserade kampanjen var Eliasson allt annat än ödmjuk när han under ett samtal med tidningen Expressen passade på att deklarera avstånd till Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

– Om Jimmie Åkesson kräver min avgång så ser jag det som en merit. Jag gillar inte hans politik, berättade Eliasson.

Sverigedemokraterna i motattack mot rikspolischefen

Det är inte första gången Eliasson uttrycker sig starkt negativt om Sverigedemokraterna. När han tidigare var generaldirektör över Försäkringskassan twittrade han i samband med en debatt starkt negativt om Åkesson.

”Normalt håller jag mig till socförsäkringen. Men J Åkesson i debatt gör att jag kräks!”, skrev han då.

Nu har Sverigedemokraterna bestämt sig för att gå till motattack mot Eliasson. I en egen armbandskampanj uppmanas rikspolischefen att avgå och flera SD-politiker publicerar bilder i sociala medier med sig själva och armbanden. Enligt Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge har partiet tryckt upp tusentals armband som nu kan dyka upp på handleder i Almedalen.

– Vi har drivit den linjen länge. Han är en del av problemet att vi inte kan komma tillrätta med krinimalitet. Han är politiskt tillsatt, han kan också avsättas politiskt.

Läs också: Så kritiseras Rikspolischef Eliasson för armbandskampanj mot tafsande på småflickor

Men finns det inget positivt med Dan Eliasson?

– Vi ser hur kriminalitet växer och fortsätter växa. Dan Eliasson är oförmögen att ta tag i det. Vi behöver någon som kan göra det jobb en rikspolischef faktiskt ska göra, avslutar Vinge.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag