SD-kravet: Sparka Anders Thornberg

Bild: Nyheter Idag
  • Fredag 3 feb 2023 2023-02-03
E-post 0

En omfattande våldsvåg i landets huvudstad, ständiga rapporter om sprängningar och skjutningar och en skandal inom polisledningen där polischefen Mats Löfving misstänks för grovt tjänstefel i samband med tillsättningen av Linda Staaf. Nu kräver Sverigedemokraterna att riskpolischefen Anders Thornberg får sparken.
– Vi anser att måttet är rågat nu, säger riksdagsledamoten Katja Nyberg (SD) till partiets mediekanal Riks.

I intervjun säger Nyberg att den ökade brottsligheten också får till följd att mindre brott inte klaras upp vilket drabbar vanliga människor.

– Sedan 2015 har Polismyndighetens budget ökat med sjuttio procent. Så vi öser in pengar, vi öser in resurser i Polismyndigheten. Någonstans måste man förvänta sig att det blir en förbättring, att det blir ett resultat av det här, säger SD-ledamoten.

Läs även: Polisen Pelas om våldsvågen: ”Mycket värre än det som skrivs i media”

Nyberg har själv jobbat som polis och ingått i Nationella operativa avdelningen (NOA), där Linda Staaf tidigare var verksam som underrättelsechef.

Till Riks säger hon att det inte bara är Anders Thornberg som är problemet utan att man förmodligen också kommer behöva se över hela polisledningen.

– Anders Thornberg är såklart ytterst ansvarig, för han är ju högsta polischef. Men om man tittar på hela polisledningen så är det ju faktiskt samma typ av människor som varit där under väldigt lång tid, säger Nyberg.

Läs även: Här är Linda Staafs bakgrund och meriter

Läs även: Linda Staafs påstående synat – här är alla mejl om henne till polisen

Lyssna även på: Äntligen en snaskig svensk skandal

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag