SD-kritisk åklagare utreds för jäv: ”Viktigt tänka på hur man uttrycker sig”

Foto: Flickr
  • Fredag 9 Nov 2018 2018-11-09
E-post 239

KARLSKRONA Efter att kammaråklagare Lena-Marie Bergström avslöjats med att ha delat SD-kritiskt material på Facebook ska det prövas om hon får arbeta vidare med åtalet mot en SD-politiker som anklagas för hets mot folkgrupp. – Generellt kan jag säga att en åklagare ska agera objektivt, säger Bergströms chef Anne Boijmarker, chefsåklagare i Karlskrona.

Två gånger har kammaråklagare Lena-Marie Bergström väckt åtal för hets mot folkgrupp mot lokala SD-politiker. Senast var det i torsdags när partiets gruppledare Christopher Larsson åtalades för brottet.

Läs mer: SD-are åtalas för hets mot folkgrupp – får stöd av expert på yttrandefrihet

Men som SVT Nyheter Blekinge avslöjade på fredagen har Bergström delat SD-kritiskt material från Facebookgruppen ”SD är lika med rasister”. Det handlar om en film som drar paralleller mellan Sverigedemokraterna och Nazityskland.

Till sitt försvar har åklagaren sagt att hon inte uppfattade filmens avsändare som SD-kritisk. Detta trots att sidan heter just ”SD är lika med rasister”. Vidare menar hon att hon är mot rasism men inte tar partipolitisk ställning.

Hets mot folkgrupp-misstänkte Christopher Larssons advokat, Tommy Nilsson, har krävt att åklagaren flyttas från ärendet.

– Jag kommer att ta en kontakt med åklagarkammaren under dagen och begära att ärendet flyttas till en annan åklagare. Det är anmärkningsvärt att i sin yrkesroll gå fram med den här typen av ärenden och sedan privat likställa Sverigedemokraterna med rasister och nazister, säger Tommy Nilsson till SVT.

Nu meddelar chefsåklagaren i Karlskrona, Anne Boijmarker, att en åklagare i Malmö ska avgöra om Lena-Marie Bergström får fortsätta jobba med åtalet.

– Vi har fått in en begäran av överprövning och jävsinvändning och det har jag skickat till Utvecklingscentrum i Malmö där detta ska prövas av en högre åklagare, säger hon till SVT.

Anne Boijmarker berättar för Nyheter Idag att hon inte hunnit sätta sig in i ärendet riktigt än och är därför återhållsam med kommentarer.

Hur ser du på att en anställd hos din myndighet delar material från en Facebooksida som heter ”SD är lika med rasister”?

– Jag har inte hunnit sätta mig in i alla detaljer av det här ärendet och har därför inte hunnit bilda mig en riktig uppfattning. Men rent generellt kan jag säga att vi som åklagare ska agera objektivt i vår yrkesroll.

Boijmarker fortsätter:

– Samtidigt så är en åklagare även en privatperson som har rätt till egna åsikter och har en yttrandefrihet och meddelandefrihet. Men det är också viktigt att man tänker hur man uttrycker sig så att man inte skadar förtroendet för yrkesrollen.

– Även på sociala medier får man räkna med att det kan få spridning och att det då kan skada förtroendet både som privatperson och åklagare, säger Boijmarker till SVT.

Nu kommer hon att ha samtal med Lena-Marie Bergström.

– Jag har inte hunnit sätta mig ned med henne än. Det ska jag göra och sedan ska jag ta del av allt i det här, säger Anne Boijmarker.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag