SD lanserar 30-miljarderspaket för att skydda Sveriges ekonomi: ”Vi kommer att behöva mer omfattande stimulanser”

Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 12 mar 2020 2020-03-12
E-post

STOCKHOLM Sverigedemokraterna anser att det krävs betydligt större satsningar än de regeringen presenterat för att skydda svensk ekonomi under coronapandemin. – Hellre gör vi för mycket än för litet. Det värsta som kan hända är att vi satsar för mycket på näringslivet, för mycket på kommunerna, för mycket på välfärden. Det är ett problem jag är beredd att leva med, sade Oscar Sjöstedt (SD) på en pressträff i riksdagen under torsdagen.

SD kommer att ställa sig bakom de förslag som regeringen lagt om att stödja den svenska ekonomin. Som exempelvis en slopad karensdag.

– Det som regeringen har presenterat. Det kommer vi att ställa oss bakom, sade Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson för SD på pressträffen i riksdagen.

Sjöstedt påpekar vikten av att agera snabbt. Den 25 mars, om mindre än två veckor, ska löner betalas ut och Sjöstedt menade att regeringen och finansminister Magdalena Andersson varit passiva.

– Andra länder ligger före oss även när det gäller att lägga den här typen av stimulanspaket. Det kan bli väldigt, väldigt dyrt om vi väntar. Då kommer vi se företag som kollapsar, människor som blir arbetslösa. Det är något som kostar betydligt mer än vad det här åtgärdspaketet som jag föreslagit kostar, säger Oscar Sjöstedt till Nyheter Idag

Under pressträffen nämnde Sjöstedt Australien och Storbritannien. I Storbritannien avsätts 30 miljarder pund, ungefär 369 miljarder svenska kronor, för att skydda den brittiska ekonomin.

SD:s stimulanspaket är värt totalt drygt 30 miljarder kronor och gäller för tre månader.

– Det är inte finansierat krona för krona. Det kommer att leda till en ökad statsskuld. Men gör vi för lite nu så kommer det att bli väldigt mycket dyrare i slutändan, säger Sjöstedt.

Han menar att det finns få nackdelar med att ta i ordentligt direkt.

– Det värsta som kan hända är att vi satsar för mycket på näringslivet, för mycket på kommunerna, för mycket på välfärden. Det är ett problem jag är beredd att leva med, säger Sjöstedt.

SD:s förslag:

• Slopad karensdag. Men istället för regeringens föreslagna 1,5 månad vill SD redan nu att det ska gälla i 3 månader. Kostnad 1,5 miljarder kronor.
• Statligt övertagande av sjuklön. Genom att staten tar sjuklönen försvinner incitamenten för företagen att låta anställda jobba trots sjukdom. Dessutom lättar det för företagen. 5,4 miljarder kronor.
• Sänkt skatt på arbete. Reducera den allmänna löneavgiften, som är en del av de sociala avgifterna i lönen, med en tredjedel. Löneavgiften utgör idag drygt elva procent av arbetsgivarens kostnader för lön. Kostnad 18,4 miljarder kronor.
• Höjt tak i A-kassan. Taket höjs från 910 till 1 200 kronor per dag för att lindra effekten för de som blir arbetslösa. Kostnad 1,1 miljarder kronor.
• Stärkta anslag till sjukvården. Kostnad 3,0 miljarder kronor.

Oscar Sjöstedt vill se lite mer handlingskraft från regeringen.

– Magdalena Andersson säger gång på gång att vi har sparat i ladorna. Men det finns ingen mening att ha sparat i ladorna om man inte använder det när det är kris. Och nu är det kris, säger Oscar Sjöstedt.

Han uppger till Nyheter Idag att SD kommer att presentera fler förslag framöver.

– Det finns fler förslag vi håller på och arbetar med, säger han.

Bli prenumerant

Tycker du att det behövs ett alternativ till Public Service, till de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag