SD-ledamot: Låt beväpnade civila bekämpa terrorister och kriminella

Bild: Sveriges riksdag/Max Kleinen/Unsplash
  • Tisdag 22 aug 2023 2023-08-22
E-post 0

Låt beväpnade civilister vara med och bekämpa kriminella och terrorister, föreslår riksdagsledamoten Josef Fransson (SD).

– I dag är det ju så att de kriminella vet att de kan göra vad fan de vill utan konsekvenser, säger han till Aftonbladet.

Josef Fransson (SD), riksdagsledamot och ledamot i näringsutskottet, skriver på plattformen X att civila borde beväpnas för att kunna bekämpa terrorister och kriminella.

”Sveriges laglydiga medborgare behöver bättre skydd mot terrorister och gängkriminalitet. Funderar på om man inte skulle kunna låta ostraffade civila bära handeldvapen i kombination med löpande utbildning och skjutprov. Tror många skulle ta chansen även om de fick betala var enda krona själva. Vad säger ni? Överväger fördelarna?”, skriver han.

Fransson säger till Aftonbladet att en beväpnad civilbefolkning exempelvis skulle kunna stoppa terrorattentat som dådet på Drottninggatan 2017.

– Om man jämför oss med USA, som definitivt inte har ett perfekt system, där har en del i den privata befolkningen som skulle kunna stoppa ett sådant attentat som skedde på Drottninggatan. Det hade förmodligen inte gått så långt i USA, säger han.

Samtidigt inskärper Fransson, som ännu inte skrivit någon riksdagsmotion i frågan, att han inte vill ha det lika fritt som i USA, utan att det handlar om särskilda och väl utbildade personer.

– Jag tror inte att man skulle behöva vara så rädd för det här om man sköter det på ett rimligt sätt. Jag snackar inte om att man ska göra det lagligt för kreti och pleti att få bära vapen, som i USA. Förmodligen skulle det vara många jägare eller folk som har ett intresse för sportskytte. De skulle kunna intressera sig gör att bidra till både civilförsvaret men även mot kriminalitet och terrorister.

Aftonbladet: Du är övertygad om att säkerheten skulle öka för allmänheten om fler får bära vapen?

– Ja, det tror jag. I dag är det ju så att de kriminella vet att de kan göra vad fan de vill utan konsekvenser. Mer eller mindre i alla fall. Risken är för låg för kriminella och bara vetskapen om att det kan finnas till exempel civila poliser som är beväpnade, då kanske man hade tänkt mer än en gång innan man drar vapen vid ett rån.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag