SD Nacka: Vår Facebooksida är under attack från #jagärhär

Martin Kroon och David Bergqvist. Foto: SD Nacka/Nyheter Idag
Martin Kroon och David Bergqvist. Foto: SD Nacka/Nyheter Idag
  • Torsdag 21 sep 2017 2017-09-21
E-post 837

SVERIGE Sverigedemokraterna i Nacka hävdar att deras Facebooksida attackeras av #jagärhär-aktivister efter helgens avslöjande om att kommunen köpt bostadsrätter till en nyanländ familj från Syrien. – De gör massanmälningar tills Facebook stänger ned sidan, påstår lokale SD-politikern Martin Kroon.

På ena sidan: #jagärhär och Dagens Nyheter som kritiserar Sverigedemokraterna för en påstådd uthängning av gruppens medlemmar.

På andra sidan: Sverigedemokraterna i Nacka som anser sig utsatta för en massanmälnings­kampanj från den SVT-knutna aktivistgruppen.

Ungefär så kan den senaste konflikten som berör #jagärhär sammanfattas.

I söndags avslöjade SD:s lokalavdelning i Nacka att kommunen köpt bostadsrätter för 14 miljoner till en nyanländ sextonbarnsfamilj från Syrien. Nyheten har sedan helgen uppmärksammats av flera medier.

SD:s inlägg på Facebook om fastighetsaffären fick stor spridning och väckte starka reaktioner, något som även lockade till sig aktivister i #jagärhär. Och i partiet är man övertygade om att syftet var att stänga ned Facebooksidan.

– De går in och hittar inlägg som de finner olämpliga. De gör massanmälningar tills Facebook stänger ned sidan, säger lokale SD-politikern Martin Kroon till Nyheter Idag.

Det är väl skillnad mellan att anmäla kommentarer och att anmäla en hel sida?

– Jag tolkar det som att man organiserar och mobiliserar sig för att gå in på våran hemsida för att vi har väldigt mycket kommentarer. Man gör det i syfte att förstöra och att i slutändan stänga ned. Det är det #jagärhär har gjort flera gånger tidigare.

Som belägg anför Kroon bland annat skärmdumpar som sajten gangrapesweden.com laddat upp på internet. Några av dem innehåller uppmaningar till att kommentera eller gilla inlägg på SD Nackas Facebooksida. Ingen av dem uppmanar emellertid till att anmäla eller försöka få sidan nedstängd.

Kroon fokuserar på en formulering som en #jagärhär-aktivist skrivit om att ”SD själva modererar dessvärre till sin egen fördel”. Han tolkar det som att #jagärhär ogillar att SD modererar bort hatiska och hotfulla kommentarer eftersom det då gör det svårare för dem att anmäla sidan.

– Om man vänder på fördel så betyder det att vi inte borde göra det eftersom det då är till våran egen nackdel och att man då attackerar sidan. Min tolkning är absolut att deras syfte är just det.

Det kan ju också betyda att SD modererar bort inlägg som inte följer er politiska linje eller som är kritiska mot er politik?

– Om man har en organisation som mobiliserar för att störa en debatt och förstöra på en politisk sida, då ser vi det som att sidan är under attack av ett nätverk.

Hur kan den vara det om man bara anmäler hatiska och hotfulla inlägg?

– Tolkningen är att hon tycker att vi modererar till vår fördel, så hon är ute efter en nackdel. Om vi tar bort olämpliga kommentarer, är inte då det en bra sak?

Martin Kroon, som är suppleant i SD Nackas styrelse och nyligen preliminärt blivit invald i lokala kyrkofullmäktige, lade under veckan upp en länk till gangrapesweden.com där skärmdumparna finns.

Men på den sajten finns inte bara skärmdumpar från #jagärhär-aktivisternas aktiviteter. Där sprids dessutom adresser och andra personuppgifter till och om aktivisterna. Det är något som Dagens Nyheter uppmärksammar i flera artiklar.

Mina Dennert, grundare av #jagärhär, säger i en intervju med DN att hon betraktar SD:s agerande som grovt förtal. Anledningen är inte minst att hon anklagas för att vara ”folkrättsbrottsling”, ”terrorledare” och ”vänsterextremist” på den sajt som SD Nacka länkar till.

SD:s lokale ordförande David Bergquist säger till Nyheter Idag att den kritiserade länken till gangrapesweden.com nu tagits bort från Facebooksidan.

– Jag kände inte till den här sidan innan det här och jag kände inte till #jagärhär heller, säger han.

– Vad jag hört om den sidan nu så känns det kanske lite oseriöst att länka till den.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag