SD nobbas återigen från Nobelfesten: ”Alla människor är lika i värde”

Alla människor är lika mycket värda. Därför får inte Jimmie Åkesson närvara på Nobelfesten. Foto: Wikimedia Commons / Roger Sahlström
  • Fredag 23 okt 2015 2015-10-23
E-post 8446

STOCKHOLM Alla människor är lika mycket värda, förutom Jimmie Åkesson. Det är beskedet från Nobelstiftelsens VD Lars Heikensten som nu alltså fortsatt låter Sverigedemokraterna vara enda parti som inte bjuds in till Nobelfesten.

Trots att samtliga partiledare av tradition alltid bjudits in till Nobelfesten har man valt att göra ett undantag för Sverigedemokraterna. Motiveringen, att särbehandla Jimmie Åkesson, bygger på principen att alla människor är lika mycket värda

”Partiets bakgrund i högerextremism och företrädarnas agerande i nuet visar på en bristande respekt för den grundläggande principen om att alla människor är lika i värde och rättigheter – oavsett hudfärg, härkomst och religion. Nobelstiftelsen väljer därför att inte bjuda in Sverigedemokraterna till årets Nobelfestligheter”, svarar Lars Heikensten i en skriftligt kommentar enligt TT.

Tidigare beslut om att inte bjuda in Sverigedemokraterna till Nobelfesten har väckt stor diskussion i medier. Kritiker har menat att Nobelstiftelsen hycklar då man bjuder in ambassadörer från exempelvis diktaturländer.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag