SD och Alliansen kritiska mot S-förslag: Vill behålla religösa friskolor

Foto: Max Pixel
  • Tisdag 13 mar 2018 2018-03-13
E-post 726

STOCKHOLM Socialdemokraterna presenterar sitt förslag för att förbjuda alla religösa friskolor. Nästan alla andra partier anser att S går för långt och SD tycker S är för generaliserande.

Idag den 13 mars gick Socialdemokraterna ut med att de vill förbjuda alla religösa friskolor. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) och gymnasieminister Anna Ekström (S) presenterade förslaget som ett verktyg för att få bukt med religös radikalisering och segregerad skolgång. Nästan alla oppositionspartiet är kritiska mot förslaget, uppger SVT Nyheter.

Sverigedemokraterna riktar skarp kritik mot Socialdemokraterna då de menar att S vill stoppa fungerande religösa friskolor. SD instämmer i att det finns enorma problem med religösa friskolor och vill skärpa reglerna för tillstånd och tillsyn men anser att Socialdemokraterna går för långt.

Även Centerpartiet tillsammans med de andra allianspartierna håller med Sverigedemokraterna om att S går för långt.

– Det man undrar är ju vad Socialdemokraterna är ute efter. Först siktar man in sig på aktiebolagen och nu de religiösa friskolorna. Vill man att alla friskolor på sikt ska försvinna och att kommunen ska vara huvudman för alla, säger Ulrika Carlsson, utbildningspolitisk talesperson Centerpartiet, till SVT Nyheter.

– För oss är det väldigt viktigt att det finns en valfrihet men också en fungerande tillsyn. Att vi har höga kvalitetskrav på alla skolor oavsett huvudman, fortsätter Carlsson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag