SD och V starkt framåt i Göteborg – katastrofsiffror för L

Jörgen Fogelklou (SD), Daniel Bernmar (V) Foto: CC BY-SA 4.0
  • Måndag 7 dec 2020 2020-12-07
E-post 446

GÖTEBORG Det ser tungt ut för Alliansstyret i Göteborg. Fiaskostämpeln för Liberalerna i riket har fortplantat sig även till den tidigare folkpartistiska bastionen Göteborg. Då hjälper det inte att Moderaterna återhämtar sig något från sitt dåliga val 2018 i GP/Sifos lokala opinionsmätning. I stället är det Vänsterpartiet (17 procent) och Sverigedemokraterna (12 procent) som kapat åt sig nya stora andelar av väljarstödet.

I kommunvalet 2018 ökade Vänsterpartiet med 3,1 procentenheter till 12,6 procent – ett av sina bästa resultat någonsin. Partiet, som leds i Göteborg av Daniel Bernmar, bara fortsätter att öka. I GP/Sifo får nu partiet jättesiffrorna 17 procent och skulle bli tredje största parti om det var kommunval idag.

– Vi har stått upp för skolan, för äldreomsorgen, vi kämpar för de utan bostad och värnar om välfärdsarbetarnas arbetsmiljö. Vi är en växande rörelse, med fler och fler medlemmar, som engagerar sig i viktiga frågor. Det här är en naturligt följd av att vi är det tydliga vänsteralternativet, jublar Bernmar i en kommentar till GP.

Mätningens andra stora vinnare SD har gjort en stark klättring till 12 procent från kommunvalets låga siffror på 8,3 procent. SD har länge varit svaga i Göteborg och tidigare skakats av inre konflikter. Fortfarande är man under vad partiet har på riksnivå.

Jörgen Fogelklou, SD:s kommunalråd och gruppledare, säger till GP att väljare som på riksplanet röstar på SD men väljer andra partier lokalt är en potentiell målgrupp och de enklaste väljarna att nå fram till. Fogelklou menar att det är uppenbart att förtroendet finns för Jimmie Åkesson och att det gäller att skapa förtroende för de lokala företrädarna.

– Sedan jag blev gruppledare har jag sagt att vi ska jobba enträget med detta. Inga konstiga utspel, sitta lugnt i båten och driva politiska förslag. Det kommer vi få utdelning för, säger han till GP.

I Göteborg etablerade sig det lokala partiet Demokraterna i valet 2018 som näst största parti med 16,95 procent av rösterna genom ett starkt motstånd mot Västlänken, en dubbelspårig järnvägstunnel genom Göteborg. Man tog röster främst från Moderaterna som gjorde ett katastrofval och tappade närmare 8 procentenheter. till 14,5 procent.

I GP/Sifo-mätningen backar Demokraterna till 16 procent. Moderaterna har börjat återhämta sig, får 18 procent och är återigen näst största parti.

Största parti är S med 20, i stort sett oförändrat sedan valet 2018 (20,5).

Det stora raset i GP/Sifo står Liberalerna för. Göteborg har tidigare varit ett känt liberalt fäste, med kända profiler historiskt som Pehr G Gyllenhammar och tidningsmannen Harry Hjörne. Under perioder på 1900-talet styrde partiet Göteborg. Men nu tycks Sabunieffekten ha nått även Göteborg. Att partiet velat att en islamistisk skola skulle få tillstånd att öppna i Göteborg har inte heller gagnat partiet. Från 7,2 procent i kommunvalet 2018 tappar L till 4 procent i GP/Sifo.

Även KD (2), som ingår i Alliansen, tappar från 3,3 procent och riskerar att hamna under 2-procentsspärren. C (6) tappar från 6,9.

– Det är inte mycket som tyder på att alliansen är på väg att bli ett slagkraftigt alternativ, säger statsvetaren Jonas Hinnfors till GP.

MP ligger kvar på 4.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag