SD ökar i Ipsos – till DN:s förvåning

Richard Jomshof. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 30 aug 2023 2023-08-30
E-post

Sommarens turbulens kring Richard Jomshofs uttalanden om den muslimska profeten Muhammed och islam tycks inte ha skadat Sverigedemokraterna i opinionen, något DN rapporterar med förvåning när man skriver om Ipsos senaste opinionsmätning under rubriken ”SD straffas inte – trots stormen mot Jomshof”.

”Trots turbulensen belönas SD med en mindre uppgång sedan i juni, från 17 till 18 procent. En faktor bakom förändringen är enligt Nicklas Källebring (opinionsanalytiker på Ipsos) ett visst tapp från Moderaterna till SD” skriver tidningen.

På plattformen X skriver Viktor Barth-Kron, politisk analytiker på Expressen med en bakgrund på DN, att ”utgångspunkten att SD skulle kunna ha backat i opinionen pga Jomshof bygger någonstans på antagandet att minst ~83 procent av väljarkåren skulle tycka att det är Jomshof som har fel i nämnda ’storm'”.

Trots uppgången ligger SD emellertid kvar på en nivå som är en bra bit under partiets senaste valresultat på 20,5 procent. Moderaterna lyckas däremot hålla sig kvar vid valresultatets nivå, med 19 procent i mätningen vilket gör M till mätningens näst största parti.

Det ser dystrare ut för de två småpartierna i den blågula koalitionen. Kristdemokraterna får 4 procent avrundat uppåt, vilket innebär att de fallit ut ur riksdagen om Ipsos mätning vore valresultat. Ännu sämre ser det ut för Liberalerna, som får 3 procent avrundat nedåt.

På den rödgröna sidan tappar Socialdemokraterna en procentenhet och får 36 procent, vilket fortfarande är ett mycket högt resultat för partiet.

– Men Socialdemokraterna har uppenbarligen inte lyckats kapitalisera på de problem som regeringen haft under våren och sommaren med att hantera den ekonomiska krisen och säkerhetshoten. Uppgången för S kom tidigare, säger Nicklas Källebring till DN.

Bland de övriga rödgröna partierna ökar Miljöpartiet med en procentenhet till 5 procent och något mera säker mark under fötterna. Även Centerpartiet ökar med en procentenhet och får 6 procent.

Muharrem Demiroks nyligen borgerliga parti närmar sig därmed sin största ideologiska motståndare i det rödgröna blocket, Vänsterpartiet som tappar en procentenhet och får 7 procent i mätningen.

Skillnaden mellan blocken är oförändrat 10 procentenheter i mätningen med 44 procent till regeringsunderlaget (M, KD, L och SD) och 54 procent till oppositionen (S, V, MP, C).

DN/Ipsos mätning i augusti

Ipsos har genomfört 1 643 intervjuer med röstberättigade personer under perioden 15-27 augusti. Förra mätningens resultat inom parentes. Mätningen presenteras i heltal.

Socialdemokraterna 36 (37)

Moderaterna 19 (19)

Sverigedemokraterna 18 (17)

Vänsterpartiet 7 (8)

Centerpartiet 6 (5)

Miljöpartiet 5 (4)

Kristdemokraterna 4 (4)

Liberalerna 3 (4)

Läs även: Blågul kollaps i Sentio

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag